Rusia anunță construcția a încă 4 submarine nucleare. Clasele Borey și Yasen vor fi suplimentate cu câte două unități

Ionel Copcea |
Data publicării:
Submarin nuclear din clasa Yasen-M. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Submarin nuclear din clasa Yasen-M. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 13.07.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că seriile de submarine nucleare din clasele Borey/Borey-A și Yasen/Yasen-M vor fi suplimentate cu câte două submarine fiecare. 

“Suplimentar față de cele 10 submarine din clasa Borey/Borey-A și nouă submarine din clasa Yasen/Yasen-M vor fi construite cel puțin încă două submarine din fiecare clasă. Este posibil ca deja în acest an să înceapă construcția unora dintre ele la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk”, a precizat sursa.

Anterior, altă sursă declarase pentru agenția Tass că, în anul 2023, la Șantierul Naval Sevamsh, parte a Corporației întrunite constructoare de nave (OSK), va începe construcția a două submarine strategice Proiect 955A (clasa Borey-A).

Până în prezent, șantierul a predat Forțelor Navale ale Federației Ruse cinci submarine din clasa Borey/Borey-A. În diverse stadii de construcție, în șantier se mai află cinci submarine Borey-A. În ceea ce privește submarinele din clasa Yasen/Yasen-M trebuie precizat faptul că trei submarine au fost predate deja flotei, iar alte șase sunt în curs de construire.

 

Clasa Borey, baza componentei navale a Forțelor Nucleare Strategice ale Federației Ruse

 

2. Submarin r... (submarin_rusesc_99199200.png)

Submarin rusesc din clasa Borei - Yuri Dolgorukiy (Flota Nordică)

Comentariul autorului: Submarinele din clasa Borey/Borey-A sunt submarine nucleare purtătoare de rachete balistice intercontinentale (SSBN), la bordul acestora fiind amplasate câte 16 rachete de tip Bulava. Submarinele de acest tip reprezintă baza componentei navale a Forțelor Nucleare Strategice ale Federației Ruse.

Submarinele din clasa Yasen/Yasen-M sunt submarine nucleare purtătoare de rachete de croazieră (SSGN), fiind dotate cu rachete de tip Kalibr și Onyks, iar în perspectivă cu noile rachete hipersonice Zircon. Acestea sunt incluse în Forțele de Descurajare Strategică ale statului rus.

Cele două tipuri de submarine sunt împărțite în mod egal între Flota de Nord și Flota din Oceanul Pacific, urmând ca fiecare să dispună de cinci submarine din clasa Borey/Borey-A și patru submarine Yasen-M. Singurul submarin din clasa Yasen, care a fost primul din serie, face parte din compunerea Flotei de Nord.

În urma suplimentării seriilor de submarine, fiecare dintre flote va mai primi câte un submarin din cele două clase.

Probabil, decizia de întărire a flotei de submarine nucleare a fost luată pe fondul creșterii tensiunilor dintre Rusia și SUA, respectiv Rusia și NATO, îndeosebi din cauza invaziei militare în Ucraina.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel