Rusia susține că Su-34M modernizate folosesc noi sisteme de cercetare pentru a identifica apărarea antiaeriană a Ucrainei

Ionel Copcea |
Data publicării:
Su-34, sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Su-34, sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 27.07.2022, citând o sursă proprie, că bombardierele rusești de primă linie de tip Su-34, care sunt întrebuințate în cadrul „operației militare speciale” din Ucraina, au început să folosească noile complexe de cercetare.

Militarii ruși au început să întrebuințeze în Ucraina un nou sistem de cercetare bazat pe avionul Su-34, care a fost conceput pentru a identifica ținte și a transmite informații către Forțele Terestre în mod automatizat și în timp real. Complexul este amplasat în trei containere suspendate destinate pentru cercetare optoelectronică, radiotehnică și prin radiolocație.

“În cadrul operației militare speciale, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au început să utilizeze noi sisteme de cercetare bazate pe bombardierele de primă linie Su-34, care permit determinarea cu precizie a coordonatelor și altor parametri ai țintelor adversarului, în special în ceea ce privește pozițiile de apărare antiaeriană și radarele ucrainene”, a precizat sursa pentru RIA Novosti.

Bombardierele modernizate Su-34M au început să fie livrate la trupe în anul 2021. Acestea au primit o avionică actualizată, arme de înaltă precizie, precum și un set de mai multe containere de cercetare aeriană, ca parte a programului de dezvoltare Sych, finalizat în 2019. În plus, bombardierul modernizat Su-34M poate îndeplini parțial și misiuni specifice avioanelor de atac.

 

Rusia intenționează să achiziționeze 76 de Su-34M până în 2027

 

Până în anul 2027, armata rusă intenționează să achiziționeze 76 de avioane Su-34M. În același timp, se are în vedere și modernizarea bombardierelor Su-34 aflate în prezent în serviciul de luptă la versiunea Su-34M.

Su-34 este un avion rusesc multirol, de vânătoare-bombardament, conceput pentru a lansa lovituri împotriva țintelor terestre ale adversarului, în profunzimea operativă și tactică a dispozitivului de luptă, în condiții de contraacțiune puternică. Acesta este capabil să îndeplinească misiuni fără sprijinul avioanelor de vânătoare de acoperire. Aeronava folosește arme dirijate aer-sol și aer-aer, cu rază lungă de acțiune, fiind echipată cu un sistem inteligent de contrmăsuri și apărare radar. Raza de acțiune a avionului este de 4.000 de kilometri, viteza maximă de 1.900 de kilometri pe oră, iar încărcătura de luptă de până la 8 tone.

 

Înaintea programului de modernizare Rusia dispunea de aproximativ 120 de Su-34

 

Comentariul autorului: Livrările de bombardiere modernizate de tip Su-34M către Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse sunt realizate în baza unui contract încheiat în vara anului 2020 între Ministerul Apărării și societatea Sukhoi privind achiziționarea a 20 de aeronave de acest tip. Anumite surse vorbesc chiar despre 24 de avioane. În orice caz, documentul prevede eșalonarea livrărilor în perioada 2021-2022.

Până în prezent, în baza contractului, au fost livrate trei loturi în 2021 (martie, noiembrie, decembrie) și unul în 2022 (iulie), fiecare incluzând trei sau patru aeronave.

Livrările din 2021 au fost orientate către Regimentul 2 Aviație Mixtă - Shagol (Regiunea Militară Centru), Regimentul 227 Aviație de Bombardament - Khurba (Regiunea Militară Est) și Centrului 4 de stat pentru întrebuințare în luptă și pregătirea personalului navigant al Forțelor Aeriene din Lipetsk. Lotul din 2022 a fost introdus în dotarea regimentului din Regiunea Militară Est. Astfel, se poate aprecia că la regimentele din Regiunile Militare Centru și Est, care dețin deja câte două escadrile de avioane Su-34, se formează a treia escadrilă, cu bombardiere modernizate Su-34M. 

Înaintea începerii livrărilor de bombardiere modernizate Su-34M, trupele ruse dispuneau de aproximativ 120 de avioane Su-34, cu care au fost formate 10 escadrile. Fiecare dintre cele patru Regiuni Militare dispunea de câte un regiment dotat cu astfel de avioane. Cu excepția regimentului din Regiunea Militară Sud, care are trei escadrile (36 de avioane), toate celelalte sunt structurate în două escadrile (24 de avioane). De asemenea, o escadrilă de avioane Su-34 (12 aeronave) a fost introdusă în dotarea Centrului 4 de stat pentru întrebuințare în luptă și pregătirea personalului navigant al Forțelor Aeriene din Lipetsk. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel