Rusia amenință Grecia după ce elenii vor să livreze S-300 grecești Ucrainei, încălcând acordul cu Moscova

Darius Muresan |
Data publicării:
Sistem de producție sovietică S-300 aflat în dotarea Greciei
Sistem de producție sovietică S-300 aflat în dotarea Greciei

Potenţiala livrare de către Grecia, Kievului, a unor sisteme de apărare aeriană S-300 de fabricaţie rusească ar fi o încălcare flagrantă a acordurilor dintre Moscova şi Atena şi orice echipament militar trimis în Ucraina va fi "urmărit şi distrus" de armata rusă, a avertizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova, citată luni într-un comunicat oficial publicat pe site-ul ministerului.

"Considerăm planurile provocatoare de a furniza regimului de la Kiev S-300 şi alte sisteme de apărare aeriană ruso-sovietice ca fiind în mod deschis ostile Rusiei", a subliniat ea, scrie Agerpres, care citează site-ul de informaţii Rbc.ru.

Potrivit Mariei Zaharova, astfel de livrări vor reprezenta o încălcare flagrantă a prevederilor acordurilor interguvernamentale ruso-elene privind cooperarea militaro-tehnică din 30 octombrie 1995 şi furnizarea de produse militare din 3 decembrie 2013, care interzic Atenei să reexporte echipamente militare furnizate de Rusia către o terţă parte fără coordonare cu Moscova.

"În sfârşit, nimeni nu ar trebui să se îndoiască că toate echipamentele militare trimise Kievului vor fi urmărite şi distruse de forţele armate ale Federaţiei Ruse. Deşi nu este prea târziu, puteţi abandona aceste planuri periculoase", a mai declarat reprezentanta Ministerului de Externe de la Moscova.

Ministrul grec al apărării Nikos Panagiotopoulos a anunţat anterior disponibilitatea ţării sale de a furniza Ucrainei sisteme S-300 ruseşti, dar numai dacă Statele Unite vor instala sisteme antirachetă Patriot în Insula Creta.

El a clarificat că ar putea fi vorba şi despre înlocuirea altor sisteme mai vechi de apărare antiaeriană de producţie rusească pe care Statele Unite ar dori să le trimită în Ucraina. Ediţia Pronews.gr a scris că cuvintele sale înseamnă oportunitatea de a trimite Tor-M1, precum şi Osa-AKM Kievului în schimbul sistemelor americane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel