Rusia amenință că aderarea Bosniei la NATO va fi considerată un act ostil iar Moscova "va trebui să reacționeze"

Eduard Pascu / 19 Martie 2021 / 15:36
Sursă foto: Ministerul Apărării din Bosnia și Herțegovina - Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării din Bosnia și Herțegovina - Facebook

Rusia va reacționa dacă Bosnia face demersuri pentru a intra în NATO, întrucât Moscova va percepe această mișcare ca pe un act ostil, a anunțat ambasada Rusiei din Bosnia într-un comunicat de presă.

"În cazul unei apropieri între Bosnia și Herțegovina și NATO, țara noastră va trebui să reacționeze la acest act ostil", a anunțat ambasada rusă din Sarajevo. În comunicat se mai spunea că scopul constituirii NATO a fost "o luptă împotriva Rusiei" și că aderarea la NATO va obliga Sarajevo să aleagă o parte în "confruntarea militaro-politică", transmite Reuters.

Bosnia a susținut de mult timp integrarea în NATO și Uniunea Europeană ca obiective strategice. Cu toate aceastea, sârbii bosniaci, conduși de liderul pro-rus Milorad Dodik, care face parte din președinția tripartită a Bosniei și Herțegovinei, vor ca țara să rămână neutră și în afara alianței militare conduse de SUA. 

Președinția din Bosnia și Herțegovina este compusă dintr-un grup de trei persoane, un bosniac, un sârb și un croat.

Bosnia și Serbia sunt singurele state din vestul Peninsulei Balcanice care rămân în afara NATO, după ce Macedonia de Nord a aderat la Alianță în 2020.

În prezent, NATO, cea mai puternică alianță din istoria omenirii, numără 30 de state aliate.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy