Rusia acuză SUA că înarmează Ucraina iar Kievul „încearcă să prostească pe toată lumea”

Cătălin Costea  |
Data publicării:
Armata Ucrainei
Armata Ucrainei

Într-un interviu acordat ieri, 20 august, pentru cotidianul rusesc Trud, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat SUA că furnizează armament Ucrainei și a declarat că Ucraina încearcă să “prostească pe toată lumea” pentru a nu respecta acordurile de la Minsk.

“Este timpul ca partenerii noștri ucraineni să nu mai prostească pe toată lumea, să nu mai vină de fiecare dată cu scuze pentru a nu face nimic în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor existente. Pentru rezolvarea conflictului este, de asemenea, necesar să nu mai fie pus gaz pe foc, lucru pe care Statele Unite continuă să îl facă, inclusiv prin furnizarea de armament Kievului. Se ridică în mod involuntar întrebarea dacă Washingtonul dorește pacea în Ucraina, ceea ce reprezentanții americani nu încetează să afirme de la înaltele tribune internaționale”, a declarat ministrul rus referitor la situația din Donbas.

Acesta a amintit că, în 2019, participanții la summitul în format Normandia desfășurat la Paris au susținut necesitatea unui acord între Kiev și autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, precum și reglementarea aspectelor juridice ale statutului special ce ar urma să fie acordat regiunii Donbas și a precizat că doar consolidarea constituțională a statutului special al acestei regiuni reprezintă “cheia soluționării crizei din Ucraina”.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că Rusia și-a îndeplinit partea din responsabilitățile sale și este pregătită să continue, însă autoritățile ucrainene nu doresc să rezolve problema Donbas și „nu au înțeles” acordurile de la Minsk.

Comentariul autorului: Rusia profită de poziția avantajoasă conferită de existența acordurilor de la Minsk și continuă să pună presiune pentru schimbarea constituției ucrainene privind statutul regiunii Donbas. O autonomie extinsă a întregii regiuni i-ar permite Moscovei să treacă la un nivel nou de controlul, politic-administrativ deschis și direct, în Donbas.

În ceea ce privește Ucraina, deși modificarea unor aspecte legislative privind Donbasul era cuprinsă inclusiv în soluția propusă de Frank-Walter Steinmeier (fost președinte și ministru de externe al Germaniei), considerată una dintre cele mai reușite abordări, Ucraina nu a putut accepta schimbarea statutului regiunii Donbas înainte de recâștigarea controlului total al Kievului asupra celor două republici separatiste.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel