Rusia acuză Israelul că este singurul vinovat pentru doborârea avionului Il-20

S.I. Catalin |
Data publicării:
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu l-a avertizat marţi pe omologul său israelian Avigdor Liberman că Moscova îşi rezervă 'dreptul să riposteze' după doborârea din greşeală de către apărarea antiaeriană siriană a unui avion de recunoaştere rusesc, cu 15 militari la bord, Rusia considerând că Israelul este 'total' responsabil pentru acest incident, întrucât antiaeriana siriană a lovit avionul rusesc în urma unui raid aerian israelian.

'Ne rezervăm dreptul să ripostăm pe viitor', i-a transmis la telefon Şoigu lui Liberman. Ministrul rus a menţionat că 'vina' pentru moartea celor 15 soldaţi ruşi 'aparţine în întregime Israelului', doborârea avionului rusesc survenind după ce antiaeriana siriană a răspuns unui atac efectuat de aviaţia israeliană cu avioane F-16 asupra regiunii Latakia, fieful preşedintelui sirian Bashar al-Assad, transmite AFP.

Avionul rusesc de recunoaştere, de tipul Il-20, a fost doborât în noaptea de luni spre marţi de o rachetă S-200 deasupra Mării Mediterane, la circa 30 de kilometri de coasta siriană, în timp ce se îndrepta către baza aeriană rusă de la Hmeimim, în Siria, la numai câteva minute după un atac efectuat în Siria de patru avioane F-16 ale armatei israeliene.

Armata rusă reproşează Israelului în special faptul că a avertizat-o cu privire la acest atac cu 'mai puţin de un minut' înaintea executării lui. În plus, 'piloţii israelieni, au folosit avionul rusesc drept acoperire, plasându-l sub tirul antiaerienei siriene', mai menţionează Ministerul rus al Apărării.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a vorbit şi despre efectuarea unor raiduri israeliene cu rachete asupra provinciei Latakia, menţionând de asemenea că sistemele ruseşti au detectat lansarea unor rachete de pe fregata franceză Auvergne, dar un purtător de cuvânt al Ministerului francez al Apărării a dezminţit orice implicare în acest atac.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a transmis presei că Kremlinul este 'foarte preocupat' de situaţia creată în urma doborârii avionului rusesc, dar a evitat deocamdată orice alt comentariu despre viitorul relaţiilor ruso-israeliene, menţionând doar că 'situaţia este în curs de analiză'.

Între timp, serviciul de presă al diplomaţiei ruse a anunţat că ambasadorul Israelului la Moscova, Harry Koren, a fost convocat la MAE rus.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că epava avionului a fost localizată la 27 de kilometri de coasta Siriei şi au fost recuperate deja 'fragmente de corpuri şi lucruri personale' ale militarilor ruşi aflaţi la bordul avionului. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel