Rusia şi Republica Centrafricană au semnat un acord de cooperare militară

S.I. Catalin / 21 aug 2018 / 14:43
 Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Şoigu
Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Şoigu

Rusia şi Republica Centrafricană au semnat marţi un acord de cooperare militară, după asasinarea a trei jurnalişti ruşi care anchetau prezenţa mercenarilor ruşi în această ţară din Africa, căreia Moscova îi furnizează arme şi instructori militari.

Acest acord, ale cărui detalii nu au fost publicate, vor ,,contribui la consolidarea legăturilor noastre în domeniul apărării", a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de agenţiile ruse după semnarea unui acord interguvernamental cu omologul său centrafrican, Marie-Noëlle Koyara, informează AFP şi Reuters.

Republica Centrafricană este văzută ,,ca un partener promiţător pe continentul african", a declarat ministrul rus, prezent la inaugurarea unui forum militar la Kubinka (regiunea Moscovei).

La rândul său, ministrul Koyara a declarat că documentul se concentrează pe antrenarea forţelor armate ale Republicii Centrafricane.

De la începutul anului 2018, Rusia a trimis cinci ofiţeri şi 170 de instructori civili în Republica Centrafricană, a livrat arme armatei naţionale şi asigură securitatea preşedintelui Faustin-Archange Touadéra, al cărui consilier pentru securitate este un rus.

Experţii i-au identificat pe "instructorii civili" trimişi de Moscova ca fiind mercenari ai puternicului grup militar privat rus Wagner, fără existenţă legală în Rusia, şi care se remarcase în ultimii ani în Siria.

Reporterul de război Orhan Djemal, documentaristul Aleksandr Rastorghuiev şi cameramanul Kirill Radcenko au fost ucişi în noaptea de 30 spre 31 iulie de către persoane înarmate. Autorităţile ruse iau în considerare ca prim scenariu versiunea unui jaf, dar breasla este de altă părere şi efectuează în prezent propria anchetă cu privire la uciderea lor, separat de autorităţile suspectate că încearcă să muşamalizeze cazul, conform unor media independente de la Moscova

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy