Rusia a respins propunerea ONU de interzicere a amplasării armelor nucleare în spațiu

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: NATO
Sursă foto: NATO

Rusia a respins miercuri seara o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU prin care le cere țărilor să prevină o cursă a înarmărilor în spațiu.

Din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, 13 state au votat pentru propunerea Statelor Unite și a Japoniei, doar Rusia fiind împotrivă; China s-a abținut de la vot, scrie Reuters.

Votul a avut loc după ce Washingtonul a acuzat Moscova că a dezvoltat o armă nucleară spațială concepută pentru a distruge sateliții inamici, lucru negat de Rusia. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova se opune plasării armelor nucleare în spațiu, a raportat Reuters.

„Vetoul de astăzi ridică întrebarea: de ce? De ce, dacă respectați regulile, nu susțineți o rezoluție care le afirmă? Ce ai putea ascunde cu asta?” , a declarat, după vot, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a răspuns după vot.

 

Rușii spun că au propria lor propunere

 

Ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite, Vasili Nebenzia, a acuzat Washingtonul că a încercat să ofenseze Moscova și a spus că Rusia va începe în curând negocierile cu membrii consiliului asupra propriului proiect de rezoluție care vizează menținerea păcii în spațiul cosmic.

„Vrem interzicerea plasării oricăror arme în spațiu, nu doar (arme de distrugere în masă). Dar nu vrei asta... Lasă-mă să-ți pun aceeași întrebare: De ce?” i-a răspuns Nebenzia lui Thomas-Greenfield.

Textul rezoluției la care Rusia a opus veto solicită reafirmarea angajamentului de a respecta Tratatul privind spațiul cosmic din 1967 și solicită statelor „să contribuie în mod activ la utilizarea pașnică a spațiului cosmic și la prevenirea unei curse a înarmărilor în spațiul cosmic”.

Tratatul pentru spațiul cosmic interzice semnatarilor – inclusiv Rusia și Statele Unite – să plaseze „pe orbita Pământului orice obiecte care poartă arme nucleare sau alte tipuri de arme de distrugere în masă”.

Votul a avut loc după aproape șase săptămâni de negocieri asupra rezoluției, a informat Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel