Rusia a reluat transferul de trupe în Republica Belarus. Crește din nou riscul declanșării unor atacuri asupra Ucrainei din direcția nord

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Transport de tehnică militară, efectuat de Armata Federației Ruse
Foto: Transport de tehnică militară, efectuat de Armata Federației Ruse

Statul Major General (SMG) al Forțelor Armate ale Ucrainei a semnalat faptul că Federația Rusă a reluat transferul forțelor sale în Republica Belarus. Recent, noi eșaloane cu personal și tehnică militară au început să sosească pe teritoriul statului vecin.

Potrivit datelor deținute de serviciile de informații ucrainene, unitățile rusești transferate în Republica Belarus vor desfășura activități de pregătire în poligoanele republicii, după care vor fi direcționate către Ucraina, pentru a lua parte la ostilități.

“Unități aparținând Forțelor Armate ale Federației Ruse ajung la terenurile de antrenament din Republica Belarus pentru a desfășura activități de pregătire pentru luptă, înainte de a fi trimise la război în Ucraina”, se arată într-un comunicat de presă al SMG al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Totuși, potrivit SMG ucrainean, Kievul nu exclude nici posibilitatea ca armata rusă să-și construiască o grupare în Republica Belarus pentru o ofensivă ulterioară din această direcție. De asemenea, Comandamentul militar ucrainean apreciază că există posibilitatea ca și unități din Republica Belarus să se alăture forțelor ruse.

Pe de altă parte, Comandamentul Grupării de forțe ucrainene “Nord” susține că trupele concentrate la granița cu Republica Belarus sunt gata să respingă orice lovitură. Se subliniază că unitățile ucrainene staționate aici dispun de toate forțele și mijloacele necesare pentru a respinge un eventual atac.

Anterior, oficialii de la Kiev au declarat că nu văd încă pregătiri pentru o ofensivă a armatei ruse din Republica Belarus. Cu toate acestea, partea ucraineană păstrează aici forțe semnificative, îndepărtate din direcțiile principale în care au loc acțiunile de luptă.

Comentariul autorului: De mai multe săptămâni, o serie de blogeri și de analiști militari, atât din Rusia, cât și din Occident, au atras atenția asupra faptului că Rusia pregătește propria ofensivă. Aceasta ar urma să fie declanșată după respingerea contraofensivei anunțate de Forțele Armate ale Ucrainei.

Nu este exclus ca planificatorii militari ruși să fi revenit la ideea desfășurării unui atac asupra Ucrainei din direcția nord, pentru a întrerupe sprijinul militar occidental.

Spre deosebire de începutul invaziei rusești în Ucraina, când trupele ruse au pătruns pe teritoriul ucrainean din Republica Belarus și au vizat zona capitalei Kiev, de această dată atacul ar putea fi mutat mult mai în vestul Ucrainei.

Surse: topwar.ru, topcor.ru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel