Armata rusă a pierdut 90% din tancurile de la începutul invadării Ucrainei. Marea necunoscută: Câte blindate mai poate produce industria rusă de apărare

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Linia de producție a uzinei ruse de tancuri Uralvagonzavod.
Linia de producție a uzinei ruse de tancuri Uralvagonzavod.

În timpul invaziei pe scară largă din Ucraina, Federația Rusă a pierdut cel puțin 2.619 tancuri, ceea ce reprezintă cel puțin 90% din numărul total de echipamente folosit la începutul războiului.

Potrivit estimărilor Forbes, ocupanţii au intrat în război împotriva Ucrainei cu 2.987 de tancuri, iar după 23 de luni de lupte au pierdut cel puţin 90%.

Publicația spune că este vorba despre 1.735 de tancuri T-55, T-62, T-72, T-80 și T-90 distruse, 205 abandonate și 544 capturate.

„Dacă Kremlinul nu ar avea opțiuni de a compensa pierderile din război, armata rusă s-ar reduce la doar 368 de tancuri: prea puține pentru a se apăra de corpurile blindate ucrainene”, potrivit Forbes.

Evident, partea ucraineană vine cu cifre maximale privind pierderile provocate rușilor. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ucrainene, forțele Kievului au distrus sau avariat 6.060 de blindate (tancuri, transportoare blindate, mașini de luptă ale infanteriei) aflate în dotarea Armatei ruse la începutul invaziei la scară largă.

 

Industria rusă produce în continuare, dar într-un ritm mult mai scăzut decât susține Kremlinul

Producătorul rus de tancuri Uralvagonzavod a anunțat că a livrat un nou lot de tancuri de luptă principale modernizate T-72B3M și T-90M către Forțele Armate Ruse. Sursa foto: Rostec.

Pierderea a aproximativ 2.200 de tancuri, conform estimărilor SUA, i-a forțat pe ocupanții ruși să folosească stocuri sovietice mai vechi, inclusiv mai multe modele din anii 1970.

Când vine de propria industrie, Moscova ne-a obișnuit deja să ”umfle” cifrele și este foarte posibil ca Rusia ”să nu producă atât de multe tancuri noi și modernizate pe cât pretinde Kremlinul”, subliniază publicația.

Kremlinul susține că în 2023 au primit 1.500 de tancuri noi și modernizate datorită „ eforturilor industriale intensive”. Forbes sugerează că, în realitate, numărul acestora ar trebui să fie mult mai mic, deși Federația Rusă susține că ar avea la dispoziție 2.400 de tancuri.

Analiza grupului francez de informații ARI, citată și de publicația ucraineană Militarîi, demonstrează că industria rusă produce doar 390 de tancuri pe an.

Aceasta înseamnă că în 2022 și 2023 ar putea construi sau repara doar aproximativ 800 de tancuri. Dacă acest lucru este adevărat, atunci forțele armate ruse ar putea fi reduse la 1.180 de tancuri. Poate un pic mai multe tancuri decât în ​​prezent în Forțele Armate ale Ucrainei”, a adăugat Forbes.

Totuși, estimările variază. Pe 13 decembrie, Ministerul Apărării al Lituaniei a declarat că Rusia este capabilă să producă sau să repare aproximativ 100-150 de tancuri într-o lună, ceea ce i-ar permite Armatei ruse să-și completeze stocurile de tancuri, măcar din punct de vedere cantitativ.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel