Rusia a minat până acum peste 80.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Armata rusă a început să mineze teritoriul Ucrainei cu mine antipersonal (POM-3) „Medallion”. Sursa Foto: Facebook Statul Major al Armatei Ucrainene.
Armata rusă a început să mineze teritoriul Ucrainei cu mine antipersonal (POM-3) „Medallion”. Sursa Foto: Facebook Statul Major al Armatei Ucrainene.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a precizat luni, într-un comunicat de presă, că armata rusă a minat până acum peste 80.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean, din care peste 62.000 de kilometri pătraţi au fost minaţi de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

"După primul val al agresiunii armate ruse împotriva Ucrainei, în 2014 (data anexării ilegale de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea - n.r.), circa 16.000 de kilometri pătraţi în regiunile Lugansk şi Doneţk au fost contaminate cu mine şi explozivi de război", a informat MAE ucrainean, cu ocazia marcării de către ONU a Zilei internaţionale pentru conştientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal.

"Astăzi, potrivit unor estimări preliminare, contaminarea (cu mine şi alte materiale explozive) afectează 80.000 de kilometri din teritoriul Ucrainei'', adaugă comunicatul diplomaţiei ucrainene, citat de EFE şi preluat de Agerpres.

Ministerul de la Kiev aminteşte că Ucraina marchează această zi "în timp ce se află sub atacuri neîncetate cu bombe (...) în contextul altor crime oribile ale Federaţiei Ruse, cu folosirea armelor interzise care pot fi considerate excesiv de dăunătoare sau având efecte nediscriminatorii (...)".

"Ruşii continuă implacabil să semene moarte şi mutilare pe pământ ucrainean. În timp ce toată lumea civilizată renunţă şi interzice minele terestre, Rusia intensifică utilizarea lor în Ucraina, ba chiar testează noi tipuri de mine terestre, cum sunt cele de tip POM-3 şi altele. (...) Federaţia Rusă se află în război nu doar cu Forţele Armate ale Ucrainei, ea luptă şi împotriva populaţiei civile din Ucraina, încălcând grav legile războiului", a subliniat MAE ucrainean.

Şi, în timp ce se retrag, militarii ruşi "instalează capcane explozive, interzise de dreptul internaţional, inclusiv în depozite de alimente, locuinţe private şi în cadavre omeneşti", a mai denunţat diplomaţia ucraineană.

Totodată, organizaţia guvernamentală Handicap International, care militează pentru interzicerea minelor terestre, a acuzat armata rusă că foloseşte mine terestre "inteligente" concepute în aşa fel încât să detecteze prezenţa unor ţinte pe o rază de 16 metri în jurul lor şi să explodeze la înălţimea ochilor, gâtului sau picioarelor.

Aceste mine ruse, la care făcea referire şi MAE ucrainean, POM-3, cunoscute şi sub numele de Medallion, sunt dispozitive de nouă generaţie, dotate cu un senzor de mişcare care detectează o persoană aflată la o distanţă de 50 de paşi şi face explozie fără ca cineva să manipuleze sau să calce dispozitivul, a acuzat organizaţia într-un comunicat.

Minele au fost desfăşurate de armata rusă la 26 martie pe teritoriul ucrainean cu ajutorul rachetelor trase de pe lansatoare terestre concepute special cu acest scop, potrivit celui mai recent raport difuzat de organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel