Rusia a lansat satelitul Arktika-M pentru monitorizarea ținutului Arctic

Eduard Pascu |
Data publicării:
Rusia a lansat satelitul Arktika-M  Sursa foto: Twitter
Rusia a lansat satelitul Arktika-M Sursa foto: Twitter

O rachetă Soyuz a decolat duminică de la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan având la bord primul satelit rusesc de monitorizare a teritoriului Arctic, a anunţat agenţia spaţială Roscosmos, informează AFP.

O înregistrare video publicată de agenţia spaţială rusă prezintă lansarea rachetei Soyuz, pe un cer cenuşiu, la ora 6:55 GMT, transportând un satelit Arktika-M, transmite Agerpres.

Directorul agenţiei spaţiale, Dmitri Rogozin, a transmis pe Twitter că aceasta a fost o lansare de rutină. Sistemul spaţial de supraveghere hidrometeorologică şi climatică "Arktika" este "conceput pentru a monitoriza clima şi mediul în regiunea Arctica", a indicat Roscosmos într-un comunicat.

Acest sistem va necesita cel puţin doi sateliţi pentru a funcţiona corect, conform agenţiei spaţiale. Sateliţii "vor asigura o supraveghere permanentă, în toate condiţiile meteorologice, a suprafeţei Pământului şi a mărilor Oceanului Arctic", potrivit comunicatului.

Lansarea celui de-al doilea satelit Arktika-M este programată pentru 2023, conform agenţiei ruse de presă RIA Novosti.

Dezvoltarea economică a Arcticii, un continent compus în principal din gheaţă de la Polul Nord, este unul dintre obiectivele principale ale preşedintelui rus Vladimir Putin.

Arctica deţine rezerve enorme de petrol şi gaze, deja disputate în principal de Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca şi Norvegia, în condiţiile în care încălzirea globală accelerează topirea calotei glaciare.

Luna trecută, o echipă de oameni de ştiinţă britanici a constatat că gheaţa dispare din zonele polare într-un ritm ce corespunde "celor mai grave scenarii de încălzire climatică", în special gheaţa din Oceanul Arctic. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel