Moscova a introdus cote privind numărul personalului diplomatic al României din Federația Rusă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
AMBASADA ROMÂNIEI în Federaţia Rusă / mae.ro
AMBASADA ROMÂNIEI în Federaţia Rusă / mae.ro

Potrivit surselor din  media rusă, Kremlinul a decis o serie de măsuri referitor la reprezentarea diplomatică a României în Federația Rusă.

Însărcinatul cu afaceri al României în Federaţia Rusă, Constantin Ioniţă, a fost convocat la Ministerul rus de Externe, unde i s-a înmânat o notă privind introducerea de cote pentru numărul personalului diplomatic al ţării noastre în Rusia, relatează Rador, care citează Tass.

"La 3 august, însărcinatul cu afaceri al României în Federaţia Rusă, Constantin Ioniţă, a fost convocat la sediul Ministerului de Externe al Rusiei, unde i s-a înmânat o notă din partea ministerului diplomatic cu privire la introducerea cotelor pentru numărul personalului diplomatic şi al instituţiilor consulare ale României din Rusia, ca măsură de răspuns simetric la restricţiile impuse Ambasadei Rusiei la Bucureşti şi Consulatului General al Rusiei la Constanţa" - se arată în comunicatul postat pe site-ul MAE rus.

"Având în vedere politica constant neprietenoasă dusă de autorităţile române faţă de Federaţia Rusă, vizând, printre altele, crearea de obstacole artificiale şi nejustificate în calea funcţionării misiunii diplomatice şi a oficiului consular al Rusiei din România, Ministerul rus de Externe îşi rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare de răspuns, adecvate situaţiei create ca urmare a acţiunilor Bucureştiului" - a adăugat ministerul.

Amintim că, pe 8 iunie, Ministerul de Externe al României a anunţat că autorităţile ţării au cerut reducerea schemei de personalul a Ambasadei Rusiei cu peste 50 de persoane, în termen de 30 de zile. Pe 30 iunie, 40 de angajați ai misiunii diplomatice ruse la București, împreună cu membrii de familie, au părăsit teritoriul României la bordul unei aeronave civile aparținând unei companii aeriene rusești.

Ministerul român de Externe a subliniat că această decizie a României "reflectă nivelul actual al relaţiilor bilaterale" în contextul operaţiunii militare speciale desfăşurate de Federaţia Rusă în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a subliniat, la rândul său, că Moscova consideră aceste acţiuni ale Bucureştiului drept un atac ostil, care duce la degradarea în continuare a relaţiilor. Aceasta a avertizat, de asemenea, că demersul părţii române nu va rămâne fără răspuns.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel