Rusia a început mobilizarea în regiunile ucrainene ocupate, chiar dacă pseudo-referendumurile abia au început

Cătălin Costea  |
Data publicării:
Recrutări în Rusia, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Recrutări în Rusia, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Rusia este în mare grabă pentru generarea de forțe luptătoare chiar din rândul populației ucrainene. În regiunile Herson și Zaporojie, din sudul Ucrainei, bărbații care dețin pașapoarte rusești au început deja să primească citații de prezentare pentru înrolare.

„În regiunile Zaporojie și Herson, autoritățile de ocupație au început să transmită citații de mobilizare bărbaților de vârstă militară care au renunțat la cetățenia ucraineană și au primit pașapoarte ale Federației Ruse”, se arată în mesajul transmis de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat ieri, 23 septembrie, că procedura de încorporare va fi efectuată rapid în teritoriile ucrainene Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, însă a lăsat să se înțeleagă că aceasta va avea loc după ce referendumurile organizate de Rusia în aceste regiuni se vor finaliza și vor demonstra sprijinul popular al populației localnice.

Potrivit părții ucrainene, “în Crimeea, autoritățile de ocupație iau cu forță bărbați din casele lor și îi duc la punctele de adunare pentru mobilizare, pentru a-i include în forțele armate ruse”. Mai mult, ocupanții ruși încearcă să-i implice și pe tătarii din Crimeea în războiul împotriva Ucrainei.

În perioada 23-27 septembrie în cele patru regiuni ucrainene se desfășoară referendumurile privind anexarea la Rusia, acțiuni cărora Ucraina şi comunitatea internaţională le contestă orice legitimitate.

„În legătură cu nivelul scăzut de participare la secțiile de votare, angajații comisiilor electorale, însoțiți de militari înarmați ai forțelor armate ale Federației Ruse, colectează semnături ale localnicilor direct de la domiciliul acestora”, se precizează în comunicatul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, lăsând să se înțeleagă că astfel se pune presiune pe votanți atât pentru a participa la vot, cât și pentru a susține demersul.

Dmitri Peskov a avertizat că în cazul în care Ucraina va încerca să recupereze aceste teritorii după aderarea lor la Rusia, încercările acesteia vor fi considerate atacuri împotriva Federaţiei Ruse, în conformitate cu Constituţia rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel