Rusia a folosit arme chimice în Ucraina și nu a fost doar un incident izolat

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, pagina oficială de Facebook
Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, pagina oficială de Facebook

Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forțelor ucrainene, încălcând Convenția privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), conform unui comunicat al Departamentului de Stat dat publicității miercuri, potrivit AFP.

În plus, Rusia folosește agenți anti-revolte ca "metodă de război în Ucraina, de asemenea încălcând convenția", a adăugat diplomația americană în acest text.

"Utilizarea acestor substanțe chimice nu este un incident izolat și este probabil motivată de dorința forțelor ruse de a îndepărta forțele ucrainene din poziții fortificate și de a realiza progrese tactice pe câmpul de luptă", a scris Departamentul de Stat.

Washington a anunțat în paralel miercuri un nou val de sancțiuni vizând companii sau persoane ruse sau străine acuzate că au participat la efortul de război rusesc în invazia Ucrainei.

Pe lângă companiile rusești din domeniul apărării, precum și entități chineze, aceste sancțiuni vizează mai multe unități de cercetare și companii implicate în programele rusești de arme chimice și biologice.

"Disprețul permanent al Rusiei față de obligațiile sale în cadrul CIAC se înscrie în aceeași logică ca și operațiunile de otrăvire a lui Aleksei Navalnîi, precum și ale lui Serghei și Iulia Skripal cu agenți neurotoxici de tip Noviciok", a continuat Departamentul de Stat.

Aleksei Navalnîi, fost opozant al președintelui rus Vladimir Putin, decedat pe 16 februarie, a fost victima unei otrăviri grave pe care a atribuit-o Kremlinului.

Fostul agent dublu rus Serghei Skripal și fiica sa Iulia Skripal au fost otrăviți în Anglia în 2018.

Rusia a declarat că nu mai deține un arsenal chimic militar, dar țara se confruntă cu presiuni pentru mai multă transparență cu privire la utilizarea armelor toxice de care este acuzată.

Potrivit Institutelor americane de sănătate (NIH), cloropicrina este o substanță chimică care a fost folosită ca agent de război și ca pesticid și, dacă este inhalată, prezintă un risc pentru sănătate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel