Rusia a efectuat un nou test cu rachetă antisatelit atrăgând criticile SUA

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Satelit Cosmos 2543
Satelit Cosmos 2543

Rusia a efectuat anul acesta al doilea test antisatelit cu o rachetă cu ascensiune directă, potrivit unui comunicat al Comandamentului Spațial al SUA, atrăgând din nou critici acerbe din partea SUA.

"Rusia a transformat din spațiu un câmp de luptă prin testarea armelor spațiale și terestre destinate să țintească și să distrugă sateliții. Acest fapt este incompatibil cu afirmațiile publice ale Moscovei conform cărora Rusia încearcă să prevină conflictul în spațiu", a declarat comandantul US Space Command, generalul James Dickinson.

"Spațiul este esențial pentru toate națiunile. Este un interes comun să creăm condițiile pentru un spațiu sigur, stabil și durabil din punct de vedere operațional”, a mai spus acesta, citat de c4isrnet.

US Space Command a precizat că racheta antisatelit cu ascensiune directă testată este o armă cinetică capabilă să distrugă sateliții aflați pe orbita joasă a Pământului. Un test similar cu rachete antisatelit a fost efectuat de India în martie 2019. În cadrul acestuia India și-a distrus propriul satelit aflat pe orbită. Acțiunea a atras criticile observatorilor, care au menționat că resturile create în urma distrugerii reprezintă o amenințare pentru ceilalți sateliți aflați pe orbită și ar putea provoca daune indirecte.

Rusia a executat mai multe teste ale sistemului său de rachete balistice Nudol de mai multe ori în ultimii ani, inclusiv în luna aprilie a acestui an. Racheta Nudol poate fi folosită ca armă antisatelit și este capabilă să distrugă sateliții pe orbita joasă a Pământului. Conform „Evaluării amenințărilor spațiale 2020”, Rusia a efectuat cel de-al șaptelea test cu rachetă Nudol din 2018 și până în prezent.

Sub administrația Trump, SUA au creat US Space Command ca răspuns la testele cu arme antisatelit efectuate de Rusia și China.

"Prin înființarea US Space Command ca ramură principală a Forțelor Armate ale SUA și care deține capacități de luptă spațială, ne angajăm să descurajăm agresiunea și să apărăm națiunea și aliații de actele ostile din spațiu”, a spus Dickenson.

Citește și: US Space Command are un nou comandant

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel