Rusia a anunțat că va distruge fabricile de armament din Ucraina ca represalii după un atac ucrainean

Rusia a avertizat luni că intenţionează să atace fabricile ucrainene de armament, ca represalii după un atac ucrainean asupra unui oraş controlat de separatiştii proruşi în Doneţk, şi le-a cerut localnicilor aflaţi în proximitatea respectivelor fabrici să se îndepărteze de acele locuri, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Ministerul rus al Apărării a menţionat într-o declaraţie că Rusia estimează că Ucraina a folosit muniţii cu fragmentaţie în atacul asupra unei zone dens populate în Doneţk.

Forţele ruse vor acţiona pentru a ''scoate din funcţiune întreprinderile complexului militaro-industrial al Ucrainei care fabrică şi repară arme pe care naţionaliştii le folosesc pentru a comite crime de război'', se arată în declaraţia ministerului rus.

''Îndemnăm cetăţenii ucraineni care lucrează în aceste întreprinderi, precum şi rezidenţii din clădirile rezidenţiale situate în apropiere, să părăsească zonele de potenţial pericol'', a mai transmis acelaşi minister.

 

A 19-a zi din războiul declanșat de Rusia în Ucraina

 

Rusia a declarat luni că ar putea lansa asalturi pentru a prelua controlul total asupra marilor oraşe din Ucraina, în a 19-a zi a invaziei sale marcate în special de evacuarea a mii de civili din Mariupol, oraş-port strategic la Marea Azov, aflat sub asediu de mai multe zile, potrivit France Presse.

Armata rusă, care şi-a continuat eforturile de încercuire a capitalei Kiev, nu exclude "preluarea controlului total asupra marilor oraşe care sunt deja înconjurate" prin asalt, a declarat Kremlinul, contestând că preşedintele Vladimir Putin este dezamăgit de progresul lent al forţelor sale pe teren, aşa cum afirmă responsabili şi experţi occidentali.

Ordinele preşedintelui rus au fost până acum "să nu se lanseze un asalt rapid asupra marilor centre urbane, inclusiv Kiev" pentru a minimiza victimele civile, a spus purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, în timp ce, potrivit Ministerului britanic al Apărării, "bombardamentele şi atacurile ruseşti efectuate în mod nedescriminatoriu provoacă distrugeri de mare amploare".

Comentând ultimele evoluţii de pe teren, Philipps Payson O'Brien, profesor de studii strategice la Universitatea Saint Andrews (Marea Britanie), a semnalat "o catastrofă strategică în perspectivă" pentru Moscova.

"Un atac asupra Kievului, o tentativă de a prelua Sumî, continuarea bombardamentelor la Harkov, asedierea Mariupol, o tentativa asupra Odesei sau o alta împotriva Dnipro. În niciun caz nu pot face toate astea", a scris el pe Twitter.

Două persoane au fost ucise luni în bombardamentele ruseşti asupra capitalei ucrainene care au vizat un imobil rezidenţial şi uzina constructorului ucrainean de avioane Antonov, a anunţat primăria.

Ucraina a acuzat luni armata rusă că a întrerupt din nou alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobâl (dezactivate), la nord de Kiev, aflată sub control rusesc încă din primele zile ale invaziei.

La Doneţk (est), separatiştii proruşi au afirmat luni că o rachetă ucraineană a ucis cel puţin 17 persoane şi a rănit alţi aproximativ 20 în centrul acestui mare oraş industrial.

Mai spre vest, într-un alt mare oraş industrial, Dnipro, unde se îndreaptă civilii care fug de Harkov şi Zaporojie, sirenele de alarmă au sunat luni dimineaţă în decurs de cinci ore, pentru prima dată de la începutul invaziei.

 

„Ținta” e Mariupolul



Pentru prima oară de la începutul asediului oraşului Mariupol de către forţele ruse şi separatiştii proruşi cu aproape două săptămâni în urmă, o coloană de circa 160 de maşini a putut pleca luni printr-un coridor umanitar spre Zaporojie, a anunţat municipalitatea acestui port strategic, fără a preciza câte persoane au reuşit să plece.

Preluarea sub control a acestui oraş strategic ar permite crearea unui pod terestru între Rusia şi peninsula ucraineana Crimeea, anexată în 2014 de Moscova.

Cel puţin 11 persoane au fost ucise duminică în urma atacurilor ruseşti asupra Nikolaiev, văzut ca un punct important spre Odesa, cel mai mare port al Ucrainei, aproximativ 130 km mai la vest, potrivit autorităţilor.

Vestul ţării, mult timp ocolit de ostilităţi, a fost şi el lovit. Atacuri aeriene ruse au lovit baza militară Iavoriv în noaptea de sâmbătă spre duminică, în apropiere de graniţa cu Polonia, ucigând 35 de persoane şi rănind 134, potrivit autorităţilor ucrainene.

"Aproximativ 1.300" de soldaţi ucraineni au fost ucişi de la începutul invaziei ruse în 24 februarie, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ucraina afirmă că armata rusă a pierdut "aproximativ 12.000 de oameni". Moscova a anunţat la 2 martie singurul său bilanţ al pierderilor suferite în Ucraina - 498 de soldaţi ucişi. Pentagonul estimează însă între 2.000 şi 4.000 numărul militarilor ruşi ucişi în 14 zile de război.

Cel puţin 636 de civili, între care circa 50 de copii, au fost ucişi în Ucraina, iar peste 1.100 răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ al ONU, care subliniază că estimările sale sunt probabil mult mai mici decât cele reale.

Municipalitatea din Mariupol susţine că doar în acest oraş au murit aproape 2.200 de locuitori.

Peste 2,8 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei, dintre care peste jumătate au fost găzduite de Polonia, a anunţat luni Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel