Rusia a ales planul de pace pentru Ucraina în 12 puncte propus de China

Darius Muresan |
Data publicării:
Armata rusă, defilând în Piața Roșie la a 77-a paradă militară dedicată Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Sursă foto: Kremlin
Armata rusă, defilând în Piața Roșie la a 77-a paradă militară dedicată Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Sursă foto: Kremlin

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a apreciat joi că planul de pace în Ucraina propus de China este cel mai rezonabil de până acum, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Beijingul a prezentat un document cu 12 puncte pentru rezolvarea conflictului ucrainean acum un an, oferind principii generale pentru încheierea războiului, fără a intra în detalii.

La momentul respectiv, planul nu a fost primit cu entuziasm nici de Rusia, nici de Ucraina, iar Statele Unite au comentat că este o încercare a Chinei de a se prezenta ca promotoare a păcii, însă nu condamnă invazia rusă în Ucraina.

Lavrov, citat de agenţia de presă RIA, a afirmat că "cel mai important lucru pentru noi este că documentul chinez se bazează pe o analiză a motivelor pentru ceea ce se întâmplă și pe nevoia de eliminare a acestor cauze fundamentale. Este structurat logic, de la general la particular. (...) Acest plan a fost criticat pentru că este vag. (...) Însă este un plan rezonabil pe care marea civilizaţie chineză l-a propus pentru discuţii".

Şeful diplomaţiei ruse urmează să se întâlnească în curând cu omologul său chinez, iar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luna trecută că ar lua în considerare China drept destinaţie a primei sale vizite în străinătate din noul său mandat de şase ani ca şef al statului.

Rusia susţine că este dispusă să se angajeze într-un dialog despre Ucraina, dar acesta trebuie să reflecte ceea ce Moscova numeşte "noile realităţi" de pe teren, unde revendică până acum patru regiuni ucrainene, iar forţele ruse controlează aproape o cincime din teritoriul ţării vecine.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus propria formulă de pace, care cere încetarea ostilităţilor și retragerea completă a Rusiei din toate teritoriile ocupate.

Reuters apreciază că elogiile Moscovei pentru planul chinez sunt un semnal că ruşii sunt deschiși către tratative de pace, în timp ce atacă iniţiativa lui Zelenski, numită de Lavrov "un meniu din care poţi alege ce vrei".

Elveţia a comunicat că va fi gazda unei conferinţe pe baza planului Ucrainei, dar Rusia a respins ideea ca lipsită de sens și menită să eşueze fără participarea părţii ruse.

Potrivit unui material publicat anul trecut de Digi 24, planul propus de China în 12 puncte vizează: 

1.Respectarea suveranității tuturor țărilor.

2.Abandonarea mentalităților din timpul Război Rece.

3.Încetarea focului.

4.Începerea discuțiilor de pace.

5.Rezolvarea crizei umanitare.

6.Protejarea civililor și a prizonierilor de război.

7.Menținerea centralelor nucleare în siguranță.

8.Reducerea riscurilor strategice și a amenințărilor nucleare.

9.Facilitarea exportului de grâne.

10.Încetarea sancțiunilor unilaterale.

11.Menținerea stabilă a lanțurilor de aprovizionare. 1

2.Promovarea reconstrucției post-război.



DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel