Rudimentară, dar își face treaba: ”Plasa anti-drone”, soluția militarilor ucraineni pentru protejarea artileriei împotriva dronelor kamikaze

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit portalului rusesc topwar.ru, dronele kamikaze de tip Lancet, folosite de Armata Rusă pentru a distruge artileria Forțelor Armate ale Ucrainei, începuseră să cauzeze multe probleme. 

Utilizarea sistemelor de război electronic, a sistemelor de apărare antiaeriană și a armelor de calibru mic împotriva dronelor Lancet nu a fost eficientă, iar militarii ucraineni au inventat un alt mijloc de protecție - așa-numitele “plase anti-drone”, care sunt întinse peste echipamente sau arme. Primele rapoarte privind astfel de contramăsuri pentru drone au apărut în decembrie anul trecut.

Pe sursele rusești de pe Internet au fost postate o serie de fotografii cu un obuzier autopropulsat ucrainean de producție poloneză de tip Crab, peste care echipajul a întins o plasă metalică pentru a contracara dronele rusești. Se pare că aceasta a salvat instalația de artilerie de o dronă Lancet-3. Fotografiile arată o dronă blocată în plasă și care nu ajunge până la piesa de artilerie. Nu există detalii despre aceste poze, respectiv unde și când au fost făcute.

Anterior, pe surse ucrainene, au apărut în mod repetat informații despre faptul că dronele rusești au fost oprite cu ajutorul plaselor împotriva acestora. Au fost postate și fotografii cu aceste plase întinse peste arme. După cum s-a subliniat, pozele au fost realizate la pozițiile Forțelor Armate ale Ucrainei, data și locul nefiind indicate. În special, s-au arătat imagini în care, cu ajutorul unei astfel de plase, artileriştii ucraineni au încercat să acopere un obuzier american M777.

Eficiența unei astfel de protecții nu este cunoscută, ținând cont de faptul că majoritatea plaselor nu sunt metalice, ci de camuflaj obișnuit. În cazul tunurilor autopropulsate poloneze, a fost folosită o plasă metalică, aceasta fiind cea care a oprit Lancet-ul rusesc. Anterior, surse ucrainene au distribuit imagini cu două drone rusești de atac Lancet-3M, care se presupune că au rămas blocate într-o plasă de camuflaj întinsă peste un tanc T-72M al Forțelor Armate ale Ucrainei. Este posibil ca aceste imagini să fi fost cele care i-au inspirat pe militarii ucraineni să folosească plasele metalice ca instrument de protecție.

Sursa: topwar.ru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel