Royal Navy triplează baza militară Duqm din Oman

Eduard Pascu |
Data publicării:
Sursă foto: Royal Navy
Sursă foto: Royal Navy

Armata britanică a anunţat sâmbătă că investeşte 23,8 milioane de lire (25,7 milioane de euro) pentru a tripla mărimea bazei sale din portul Duqm, în Oman, loc strategic din Golful Persic, notează AFP.

"Investiţiile în portul din Oman vor tripla mărimea bazei britanice existente şi vor contribui la facilitarea desfăşurării Royal Navy în Oceanul Indian", a precizat Ministerul Apărării de la Londra într-un comunicat. "Există, de asemenea, un doc unde ar putea acosta cele două portavioane HMS Queen Elizabeth şi HMS Prince of Wales", potrivit documentului.

"Prietenia de lungă durată dintre Regatul Unit şi ţările de la Golf este mai importantă ca niciodată. Împărtăşind aceleaşi interese în domeniul apărării şi securităţii, este esenţial să acţionăm împreună pentru stabilitatea regională şi mondială", a declarat ministrul apărării, Ben Wallace, în cadrul unei vizite în Oman şi Qatar, transmite Agerpres.

Aceste ţări colaborează deja în domeniul luptei împotriva terorismului, în special contra grupării jihadiste Stat Islamic, a precizat el. În ce priveşte Qatarul, care va găzdui în 2022 Campionatul Mondial de Fotbal, Regatul Unit şi-a oferit serviciile de asistenţă pentru ca evenimentul să se desfăşoare "în siguranţă".

Portul Duqm este situat la Marea Arabiei, la circa 500 de kilometri de strategica strâmtoare Ormuz care controlează Golful şi pe unde trece până la 30% din petrolul mondial transportat pe cale maritimă.

Golful Persic este o zonă maritimă aflată în centrul unor vii tensiuni geopolitice, mai ales între Iran şi Statele Unite, care întreţin o puternică prezenţă militară.

Citește și: O viziune asupra Statului Major al Royal Navy

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel