Rouhani declară că SUA dorește să provoace insecuritate în Iran

S.I. Catalin |
Data publicării:
Preşedintele iranian Hassan Rouhani
Preşedintele iranian Hassan Rouhani

Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a acuzat Statele Unite că sunt un "bătăuş" care dorește să creeze insecuritate în Republica Islamică, la o zi după ce în oraşul Ahvaz a avut loc un atac armat în timpul unei parade militare. În urma atacului 25 de persoane au murit, dintre care 12 erau membri în elită armatei iraniene, Garda Revoluţionară.

Vorbind cu mass-media înainte de a părăsi Teheranul pentru a participa la Adunarea Generală a ONU de la New York, Rouhani a acuzat statele arabe din Gulf sprijinite de SUA că au oferit sprijin financiar și militar grupurilor arabe anti-guvernamentale, potrivit Reuters.

Micile ţări marionetă sunt sprijinite de America, iar Statele Unite le provoacă şi le oferă capacităţile necesare. Nu avem nicio îndoială asupra identităţii celor care au făcut aşa ceva, grupului şi afilierii lor", a declarat Hassan Rouhani.

Atacul a fost unul dintre cele mai grave întreptate împotriva Gărzilor Revoluţionare - cea mai puternică forță militară din țară - și este menit să sporească tensiunile cu rivalul regional al Iranului, Arabia Saudită.

„Răspunsul Iranului (la acest atac) va veni în cadrul legii şi al intereselor noastre naţionale", a declarat Rouhani, adăugând că Statele Unite vor regreta „agresivitatea" lor.

O mișcare de opoziție etnică iraniană, numită Rezistența Națională Ahvaz, care caută un stat separat în provincia Khuzestan, bogată în petrol, și-a asumat responsabilitatea pentru atac.

"Statele din Golful Persic oferă acestor grupuri sprijin financiar, militar și politic", a spus Rouhani.

De asemenea, Gruparea jihadistă Stat Islamic (ŞI) a revendicat atentatul de la Ahvaz. Toți cei patru atacatori au fost uciși.

Atacul armat, care a rănit cel puţin 70 de persoane, a vizat în mod special tribună în care oficialii iranieni s-au adunat pentru a viziona un eveniment anual care marchează începutul războiului din 1980-1988 al Republicii Islamice cu Irakul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel