Rotație a avioanelor de luptă americane F-35A de la baza Spangdahlem, Germania

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Un detașament de opt avioane de luptă F-35A Lightning II din Aripa 158 Vânătoare a Gărzii Naționale Aeriene Vermont au sosit, pe 2 mai, la Baza Aeriană Spangdahlem (Germania), pentru a continua misiunea de poliție aeriană îmbunătățită a NATO de-a lungul flancului estic, au informat Forțele Aeriene americane din Europa (USAFE).

În conformitate cu planul NATO de consolidare a apărării colective, echipa Gărzii Naționale Aeriene din Vermont va prelua misiunea de poliție aeriană de la Aripa 388 Vânătoare/Baza Aeriană Hill (statul Utah), ale cărei aeronave se află la Baza Aeriană Spangdahlem din 16 februarie.

În ultimele două luni și jumătate, aeronavele F-35, echipajele de luptă și personalul de sprijin au fost desfășurate de la Spangdahlem în regiunile Mării Baltice și Mării Negre pentru a întări securitatea și stabilitatea NATO, sprijinind în același timp Poliția Aeriană îmbunătățită a Alianței.

Aeronavele F-35 de generația a cincea sunt echipate cu armamente și capabilități de comandă, control, comunicații (C3) de un nivel fără precedent, deosebit de necesare pentru forța multinațională întrunită. Aceste capabilități oferă liderilor NATO și SUA flexibilitatea de a proiecta puterea și de a asigura  dominația aeriană în medii extrem de contestate, se mai precizează în comunicatul USAFE.

Comentariul autorului: Pe 29 aprilie, SUA au desfășurat și rotația avioanelor F-16 de la Baza Aeriană Fetești (România), șase aeronave aparținând Escadrilei 510 Expediționară de Vânătoare / Baza Aeriană Aviano (Italia) înlocuind forțele Escadrilei 480 Expediționare de Vânătoare / Baza Aeriană Spangdahlem (Germania), aflate în misiune din 11 februarie.

Datorită riscului de securitate generat de agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, Alianța nord-atlantică a fost nevoită în ultimele două luni și jumătate să disloce un important contingent suplimentar de forțe pe flancul său estic.

În zona baltică, au fost aduse unități din toate categoriile de forțe (terestre, aeriene și navale), pe când în regiunea Mării Negre, datorită închiderii Strâmtorii Bosfor de către Turcia, au fost desfășurate doar elemente de forțe terestre și aeriene.

Cu toate acestea, prezența portavionului american Harry Truman și a navelor din gruparea sa de lovire în raioane din estul Mării Mediterane și în nordul Mării Egee, suficient de apropiate de Marea Neagră, precum și misiunile de patrulare antisubmarin cu aeronave P-8A ”Poseidon” în zona litorală a României și Bulgariei au oferit sprijinul necesar pentru forțele navale ale țărilor NATO riverane Mării Negre.

În plus, Alianța nord-atlantică a desfășurat forțe importante și în zona arctică norvegiană, în cadrul exercițiului Cold Response-2022.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel