România, vizată și ea. SUA îndeamnă statele aliate care nu au livrat încă Ucrainei sisteme Patriot să nu mai ezite să o facă

Darius Muresan |
Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană Patriot, aflat în dotarea Armatei României. Foto: Ambasada României din Statele Unite ale Americii
Sistem de apărare antiaeriană Patriot, aflat în dotarea Armatei României. Foto: Ambasada României din Statele Unite ale Americii

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a încurajat marți statele care dețin sisteme antiaeriene Patriot să doneze din ele Ucrainei, care așteaptă mai multe arme pentru apărarea antiaeriană în fața Rusiei, relatează Agerpres, care citează AFP.

„Există țări care dețin (baterii) Patriot, iar ceea ce facem noi este să continuăm să mobilizăm aceste țări", a declarat Austin în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanților.

„Eu însumi am discutat cu liderii mai multor țări, chiar aici, în ultimele două săptămâni, pentru a-i încuraja să furnizeze mai multe echipamente", a continuat el, fără a preciza care sunt aceste țări.

Cert e că România se află printre puținele state aliate europene care dețin sisteme Patriot și nu au livrat Ucrainei. Spania, Grecia, Polonia și Olanda sunt și ele pe listă.

Germania a anunțat mai devreme în această lună că va furniza Kievului încă o baterie Patriot, a treia de acest fel pe care o oferă Ucrainei de când a început războiul cu Rusia. Celelalte state membre ale UE care dețin astfel de sisteme includ Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania și Suedia.

 

UE cere și ea mai multă implicare în sprijinirea Ucrainei

 

Subiectul a fost abordat săptămâna trecută la o reuniune a miniștrilor europeni de externe și ai apărării, care au promis să sporească ajutorul pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană, dar fără a anunța noi angajamente pentru furnizarea unor sisteme americane Patriot, cerute insistent de Kiev.

Oficiali din țările care dețin astfel de sisteme afirmă că este dificil să le furnizeze Ucrainei, întrucât ele fac parte integrantă a sistemelor naționale de apărare antiaeriană.

"Nu avem suficiente (sisteme) Patriot pentru a le putea oferi în acest moment", a explicat premierul polonez Donald Tusk. "Nimeni nu se așteaptă la acest lucru de la Polonia, ca stat din prima linie (...), toți înțeleg că trebuie să ne protejăm propriul nostru spațiu aerian, inclusiv în incidentele legate de rachetele rusești", a argumentat el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel