România va juca un rol central în cel mai mare exercițiu al NATO de anul viitor, Defender 21

Cătălin Costea |
Data publicării:

Planificat să fie unul dintre cele mai mari exerciții desfășurate de NATO, cu o deplasare masivă de trupe din SUA, exercițiul Defender 20 a vizat zona Polonia - Marea Baltică și, datorită pandemiei Covid-19, nu și-a atins toate obiectivele stabilite. Anul viitor, exercițiul Defender 21 va avea o amploare similară și centrul de greutate în Marea Neagră, iar România va juca un rol primordial. 

Presa elenă a remarcat că orașul port Alexandroupoli, situat în dreptul Strâmtorii Dardanele, se pregătește cu seriozitate în vederea exercițiului militar Defender 21 - unul dintre cele mai mari desfășurate vreodată de NATO - întrucât “va servi drept punct de trecere al unei flote gigantice în drumul său spre țărmurile Mării Negre din România, unde exercițiul va avea loc în luna martie 2021”.

Potrivit site-ului ekathimerini.com, pe 30 octombrie, o delegație de înalți oficiali militari americani din cadrul EUCOM a vizitat portul Alexandroupoli, pentru a informa Autoritatea portuară elenă asupra planurilor privind utilizarea portului în regim de tranzitare spre România, în cadrul exercițiului Defender 21. Oficialii militari au inspectat facilitățile portuare și au informat autoritățile locale cu privire la detaliile operației. O altă vizită va avea loc la Alexandroupoli în prima parte a lunii noiembrie 2020.

Comentariul autorului: Cu toate că încă nu au fost furnizate detalii privind Defender 21, în mediul militar de analiză se vehiculează informații potrivit cărora exercițiul va implica peste 40.000 de soldați și 5.000 de tancuri, iar principalele activitățile navale vor fi susținute de porturile românești de la Marea Neagră.

Există oficiali NATO care încă de la finalizarea exercitiului Defender 20 au susținut că o serie de activități importante care nu au putut fi desfășurate din cauza pandemiei, precum verificarea solidă a capacităților NATO de asigurare logistică, ar trebui să fie incluse în Defender 21 din regiunea Mării Negre. În acest sens, deja a fost stabilit ca exercițiul adiacent Capable Deployer 21 (CADR 21) să reprezinte una din direcțiile de bază ale exercițiului principal Defender 21.

Pe de altă parte, referitor la amploarea exercițiului, fostul comandant al US Army Europe, general locotenent Ben Hodges, a declarat pentru strasbourgcentre.com că US Army pare să dorească o reducere a exercițiului în 2021, solicitând doar 150 de milioane de dolari pentru acesta, în condițiile în care pentru Defender 20 au fost solicitate aproximativ 340 de milioane de dolari. Cu toate acestea, generalul Hodges a confirmat că Defender 21 va fi similar ca și concept cu cel din 2020, dar se va concentra asupra desfășurării trupelor în sud-estul Europei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel