România și Polonia au discutat despre autostrada care va lega cele două țări și agenda NATO

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, o întrevedere cu omologul polonez, Zbigniew Rau, în marja participării la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale NATO de la Bruxelles, context în care cei doi miniştri au discutat despre stadiul pregătirii şedinţei comune de guvern din acest an.

Potrivit unui comunicat MAE, cei doi au decis intensificarea demersurilor, inclusiv elaborarea unui nou Plan de Acţiune al Parteneriatului Strategic bilateral. De asemenea, au discutat despre marcarea centenarului de la încheierea alianţei defensive româno-poloneze din 1921.

Cei doi oficiali au discutat şi despre perspectivele dialogului în cadrul reuniunilor trilaterale informale pe teme de securitate România-Polonia-Turcia. În acest context, miniştrii Bogdan Aurescu şi Zbigniew Rau au agreat aprofundarea discuţiilor la viitoarea reuniune trilaterală a miniştrilor de externe, care va fi organizată în luna aprilie, la Bucureşti, prilej cu care cei doi miniştri vor avea şi consultări bilaterale.

De asemenea, ei au convenit să coopereze strâns pentru pregătirea adecvată a Summitului Parteneriatului Estic din acest an.

Cei doi înalţi demnitari au trecut în revistă stadiul şi perspectivele de cooperare în format regional, cum ar fi Iniţiativa celor Trei Mări (I3M) şi Formatul Bucureşti 9 (B9), inclusiv în perspectiva reuniunilor de nivel din acest an ale acestora.

 

Șefii celor două diplomații au discutat și despre Rail2Sea şi ViaCarpathia - calea ferată și autostrada care vor lega Polonia de România



Ministrul Bogdan Aurescu şi omologul său polonez au discutat despre cele mai importante proiecte strategice de interconectare regională din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, şi anume proiectele Rail2Sea şi ViaCarpathia. De asemenea, au avut un schimb de opinii despre funcţionarea Fondului de Investiţii al I3M.

Cei doi şefi ai diplomaţiei au apreciat valoarea adăugată a Formatului Bucureşti (B9), lansat de România şi Polonia în 2015, pentru aprofundarea dialogului şi coordonării între aliaţii de pe Flancul Estic al NATO.

În ceea ce priveşte agenda NATO, cei doi miniştri au subliniat importanţa reuniunii ministeriale de externe pentru pregătirea Summitului aliat din acest an şi avansarea agendei de securitate în vederea adaptării Alianţei Nord-Atlantice la actualele provocări şi ameninţări la adresa securităţii internaţionale. Cei doi miniştri au reafirmat, în context, susţinerea puternică a celor două ţări pentru consolidarea relaţiei transatlantice.

În egală măsură, a fost abordată şi pregătirea preşedinţiei-în-exerciţiu polone a OSCE din 2022, precum şi o serie de alte aspecte de interes cu privire la agenda regională şi globală. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel