România și Bulgaria au obiective comune la Marea Neagră. Cele două state au discutat despre îmbunătățirea relațiilor în domeniul apărării

Sursă foto: Forțele Navale Române Facebook
Sursă foto: Forțele Navale Române Facebook

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, s-au întâlnit miercuri, 7 iulie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu șeful Statului Major al Apărării din Bulgaria, amiralul Emil Eftimov, în cadrul vizitei pe care oficialul bulgar o efectuează, în perioada 6 - 8 iulie, în România.

Potrivit unui comunicat al MApN, emis către DefenseRomania, relațiile de cooperare dintre cele două armate se află la un nivel foarte bun, fiind bazate pe o colaborare strânsă în plan aliat, european, regional și bilateral.

Discuțiile s-au axat pe creșterea participării la activități comune de instruire, dezvoltarea angajamentelor celor două state în domeniul securității regionale și pe consolidarea măsurilor NATO de asigurare în zona Mării Negre.

 

Obiective comune la Marea Neagră. România și Bulgaria au discutat despre îmbunătățirea relațiilor din domeniul apărării



În cadrul întâlnirii cu ministrul apărării naționale, a avut un schimb de opinii privind situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, cei doi oficiali exprimându-și convingerea că România și Bulgaria au obiective comune şi sunt interesate de aprofundarea dialogului ce vizează aspecte referitoare la relaţiile de colaborare în cadrul NATO şi UE, cât şi îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale în domeniul apărării. În context, ministrul Ciucă a salutat nivelul de cooperare militară bilaterală cu Bulgaria care „poate consolida stabilitatea regională și crește nivelul de pregătire a militarilor celor două state”.

Agenda șefilor Apărării a cuprins întâlniri cu echipele de comandă ale Brigăzilor Multinaționale Sud-Est, 8 Rachete Operativ Tactice și 282 Blindată, precum și vizitarea unor expoziții statice cu armament și echipamente de luptă din dotarea acestor unități. De asemenea, cei doi oficiali au participat la evenimentul de inaugurare a noului stadion al Clubului Sportiv al Armatei Steaua București.

 

Aspecte ale relațiiei militare dintre România și Bulgaria



Potrivit MApN, generalul-locotenent Daniel Petrescu a apreciat că participarea consistentă a militarilor din forțele terestre române și bulgare la exercițiile „Strike Back 21”, „Steadfast Defender 21” și „Defender Europe 21” a realizat o bună coeziune a trupelor.

Cooperarea constantă la pregătirea de tip „Blue Bridge” prin executarea misiunilor comune de poliție aeriană în zona frontierei a condus la creșterea interoperabilății între forțele aeriene ale celor două țări.

Colaborarea dintre cele două marine militare, concretizată prin participarea la exercițiile anuale multinaționale „Poseidon”, „Sea Shield”, „Breeze”, precum și prin prezența în cadrul operației „NATO Sea Gardian” a contribuit la creșterea capacității de asigurare a securității maritime, la eficientizarea sistemului de avertizare timpurie și la aplicarea integrată a măsurilor contra-teroriste în domeniul naval. „În continuare, suntem deschiși la creșterea numărului evenimentelor de pregătire în cadrul Programului de Instruire Întrunită Aliată pentru a ne îmbunătăți capacitatea comună de reacție. Ca state vecine și aliate, riverane Mării Negre, urmărim să asigurăm stabilitatea în această regiune. Cooperarea bilaterală, precum și cooperarea în formatele UE și NATO rămân reperele solide pentru îmbunătățirea climatului regional de securitate. Susținerea capabilităților defensive aliate dislocate pe teritoriile naționale demonstrează voința de conlucrare ale celor două armate în demersul de realizare a posturii de descurajare și apărare pe flancul sud-estic al NATO”, a afirmat generalul-locotenent Daniel Petrescu.

În marja vizitei, amiralul Emil Eftimov a avut întrevederi cu militarii bulgari încadrați în structurile multinaționale din țara noastră, iar programul include, de asemenea, întâlniri cu echipele de comandă ale Diviziei Multinaționale Sud-Est și Regimentului 74 PATRIOT.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel