România salută normalizarea relaţiilor între statele Golfului

Eduard Pascu / 06 ian 2021 / 14:50

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută rezultatele celui de-al 41-lea Summit al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), organizat în Arabia Saudită, la Al-Ula, marţi, în urma căruia statele membre CCG au ajuns la un acord referitor la normalizarea relaţiilor cu Statul Qatar, precum şi la reluarea cooperării sectoriale.

MAE îşi exprimă speranţa că "declaraţia semnată de reprezentanţii statelor membre CCG va conduce la soluţionarea definitivă a diferendului din Golf, declanşat la 5 iunie 2017. Totodată, MAE exprimă întreaga apreciere faţă de eforturile de mediere întreprinse de Statul Kuweit şi Statele Unite ale Americii", arată un comunicat al ministerului român, citat de Agerpres.

MAE subliniază şi că sprijină unitatea CCG, exprimându-şi speranţa că reluarea cooperării şi consolidarea măsurilor de creştere a încrederii între statele membre vor contribui în mod semnificativ la asigurarea unui climat de securitate, stabilitate şi prosperitate în regiunea Golfului şi a Orientului Mijlociu.

Marţi a avut loc cel de-al 41-lea Summit al CCG, în Arabia Saudită, la Al-Ula, la care au participat şefi de stat şi de guvern din statele membre ale CCG, alături de ministrul afacerilor externe din Egipt şi o delegaţie din SUA, condusă la nivel de consilier prezidenţial.

Ca urmare a semnării Declaraţiei de la Al-Ula, toate statele membre ale CCG, alături de Egipt, au decis ridicarea blocadei impuse Qatarului, normalizarea relaţiilor cu acesta, precum şi consolidarea coordonării şi cooperării în toate domeniile de interes, cu scopul unei mai bune integrări regionale şi asigurării stabilităţii, securităţii şi prosperităţii statelor membre.

La 5 iunie 2017 Arabia Saudită, Egipt, Bahrein şi EAU au decis ruperea relaţiilor diplomatice cu Statul Qatar, sistarea cooperării sectoriale, precum şi impunerea unei blocade economice şi de comunicaţii.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy