România s-a adresant ONU pe tema atacului împotriva petrolierului Mercer Street. Demers comun cu Marea Britanie și Liberia

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Reprezentanţii permanenţi ai Marii Britanii, respectiv României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite, împreună cu reprezentantul permanent al Liberiei (statul de pavilion al navei "Mercer Street"), au semnat, marţi, o scrisoare comună adresată preşedintelui Consiliului de Securitate al ONU şi secretarului general al ONU pe tema atacului împotriva vasului, document care subliniază "natura deliberată" a acestuia.

Respectivul demers vine în urma instrucţiunilor miniştrilor de Externe ai României şi Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Bogdan Aurescu şi Dominic Raab, precizează un comunicat al MAE.

Astfel, arată sursa citată, România, Regatul Unit şi Liberia au reiterat "natura deliberată a atacului, atribuit Republicii Islamice Iran, care, pe lângă pierderile umane şi materiale, reprezintă o încălcare clară a dreptului internaţional".

Totodată, cele trei state au subliniat importanţa libertăţii de navigaţie, garantată de dreptul internaţional. De asemenea, cu acest prilej a fost atrasă atenţia asupra faptului că "asemenea acţiuni inacceptabile pot afecta pacea şi securitatea internaţionale şi au solicitat condamnarea atacului la nivelul comunităţii internaţionale".

 

România, demers similar și la nivelul UEMAE evidenţiază că a realizat, luni, un demers similar de informare şi la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a avut, marţi, o convorbire telefonică cu înaltul reprezentant al UE, Josep Borrell. Cei doi oficiali au avut un schimb aprofundat de opinii şi evaluări despre atacul asupra navei "Mercer Street", inclusiv din perspectiva implicaţiilor politice şi securitare ale acestuia, ministrul român de Externe pledând pentru solidaritate din partea Uniunii Europene şi pentru condamnarea publică a acestui incident la nivelul comunităţii internaţionale.

Totodată, Consulatul General al României din Dubai, Emiratele Arabe Unite, se află în continuare în contact cu autorităţile locale, cu misiunile partenerilor României şi cu compania care administrează nava "Mercer Street", acordând asistenţă consulară la faţa locului şi întreg sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetăţeanului român decedat.

 

România condamnă ferm ataculMAE reaminteşte că aceste iniţiative vin în continuarea condamnării ferme de către România a atacului cu dronă asupra vasului "Mercer Street", soldat cu pierderea vieţii comandantului navei, cetăţean român, şi a unui cetăţean britanic, precum şi în continuarea demersurilor politico-diplomatice întreprinse deja şi asistenţei consulare pentru repatriere.

Ministerul român anunţă că va continua coordonarea cu aliaţii şi partenerii României, inclusiv la nivelul organizaţiilor multilaterale.

* În urma clarificării unor elemente privind natura incidentului, pe baza informaţiilor puse la dispoziţie de partenerii României, Ministerul Afacerilor Externe a reiterat, luni, condamnarea fermă a incidentului, calificat ca atac cu dronă deliberat, coordonat de Iran. În aceeaşi zi, România a solicitat prezentarea de explicaţii de către autorităţile iraniene, fără întârziere, rezervându-şi dreptul de a acţiona în consecinţă, alături de partenerii săi internaţionali, pentru un răspuns adecvat.

Ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti a fost convocat de urgenţă la MAE român, conform practicii diplomatice, context în care conducerea MAE a prezentat aceste elemente de poziţionare.

Marţi, Uniunea Europeană şi NATO au condamnat atacul comis joi asupra petrolierului "Mercer Street" în Marea Arabiei, pe care Statele Unite, Israelul şi Regatul Unit l-au atribuit Iranului, dar Comisia Europeană a cerut ''evitarea oricărei acţiuni dăunătoare pentru pacea şi stabilitatea în regiune'', a transmis AFP.

Petrolierul "Mercer Street", în proprietate japoneză şi operat sub pavilion liberian de compania Zodiac Maritime, care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer, a fost joi ţinta unui atac în timp ce naviga fără încărcătură în Marea Arabiei, în largul coastelor Omanului. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel