România răspunde amenințărilor directe ale Rusiei privind lovirea aeroporturilor militare românești, amintind Moscovei că „suntem pe partea bună a istoriei”

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Foto: Royal Air Force
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Foto: Royal Air Force

Rusia a amenințat oficial că va lovi aeroporturi ale statelor NATO, numind aici și România, în cazul în care avioane F-16 Fighting Falcon ucrainene vor efectua misiuni împotriva ocupantului de pe aerodromuri ale statelor aliate.

Șeful delegației ruse la forumul OSCE Konstantin Gavrilov a declarat, la mijlocul lunii trecute, că Rusia va considera posibila utilizare a bazelor aeriene din statele vecine ale Ucrainei pentru întrebuințarea avioanelor de vânătoare F-16 drept o participare a acestora la conflictul armat.

Înaintea lui Gavrilor, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a amenințat și ea, precizând că avioanele F-16 livrate Ucrainei vor fi o țintă legitimă pentru rachetele rusești, dacă acestea vor fi bazate în statele membre NATO.

Zaharova a mai precizat că F-16 donate Ucrainei ar putea opera din România, Polonia sau Slovacia. Reprezentanta MAE rus a amenințat că statele care vor accepta ca F-16 ucrainene să opereze de pe teritoriul lor vor fi vizate de către rachetele rusești.

Maria Zaharova e cunoscută pentru astfel de declarații.

 

România răspunde amenințărilor directe venite de la Moscova privind lovirea aeroporturilor militare românești, amintind Rusiei că România „e pe partea bună a istoriei” și își reafirmă angajamentul pentru NATO și valorile Alianței

 

2. Baza 57 Ae... (baza_aeriana_mihail_kogalniceanu_nato_fortele_romane_24137500.jpg)

Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale, în cadrul unui interviu acordat ieri postului de televiziune Antena 3 CNN, a fost întrebat ce mesaj transmite după amenințările directe venite dinspre Federația Rusă.

Angel Tîlvăr a evitat un răspuns agresiv, precizând, elocvent, că România e pe partea bună a istoriei. Ministrul Apărării a subliniat însă că România nu va face rabat de la a promova și împărtăși valorile democratice care o apropie de aliații săi. 

„Cred că cel mai bun mesaj (n.r. - după amenințările directe ale Rusiei) e ne dorim pacea iar România e de partea bună a istoriei și a democrației. Democrația va avea de câștigat. România va rămâne consecventă cu sine însăși în a promova și a împărtăși valorile democratice care ne apropie de ceilalți aliați ai noștri. Nu vom face rabat de la ele. Acesta este mesajul meu”, a punctat Angel Tîlvăr, Ministrul Apărării.

Amintim că în centrul de pregătire de F-16 din țara noastră de la Fetești se vor antrena și piloți ucraineni. Centrul a fost ridicat în timp record cu implicarea directă a Aliaților României, dar și a producătorului Lockheed Martin.

Pe lângă piloții români care vor avea prioritate, piloți aliați se vor antrena aici, inclusiv ucraineni. Centru e deja operațional. Ministrul Tîlvăr a explicat și de ce încă piloții ucraineni nu au început pregătirea în România.

„Noi am spus că acest centru e deschis inclusiv pentru piloții ucraineni. Colegii mei din Ministerul Apărării Naționale au pregătit și elementele necesare pentru ca această pregătire să fie făcute. Una din întrebările pe care le primesc e de ce această pregătire nu a început. Dar sunt etape care trebuie parcurse și care de exemplu țin de dobândirea unor abilități lingvistice de specialitate”, a conchis Angel Tîlvăr.

CITEȘTE ȘI: Cum s-a născut în timp record centrul de F-16, mutat de fapt în România din SUA. Norocul României au fost Olanda și F-35

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel