România, implicată în modernizarea Armatei R. Moldova. Ministrul Nosatîi exclude riscul unei invazii, dar Rusia încearcă destabilizarea sudului Moldovei

Ion Voicu |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din R. Moldova
Foto: Ministerul Apărării din R. Moldova

Anatolie Nosatîi, ministrul apărării din Republica Moldova, a vorbit despre amenințarea unei invazii militare ruse, dar și de brigăzile înfrățite dintre Armata Națională a Moldovei și Armata României.

Înaltul oficial de la Chișinău a salutat această practică și spune că Armata Națională beneficiază de cooperarea cu Armata României, beneficiind de experiența armatei noastre în teatrele de operații, misiuni internaționale și implementarea standardelor NATO. Un alt element esențial pentru profesionalizarea Armatei Naționale a Republicii Moldova e învățământul militar la care mulți militari moldoveni au acces. 

Interviul a fost acordat de ministrul Anatolie Nosatîi colonelului (r.) Ion Petrescu, la Chișinău, în cadrul unei vizite în care formatori de opinie din România au participat în vederea prezentării perspectivei pro-europene din experiența României, iar publicația DefenseRomania a fost reprezentată de redactorul-șef al DefenseRomania, Tudor Curtifan. 

2. Anatolie N... (anatolie-nosatii-moldova_22416500.jpg)

Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării din R. Moldova. Foto: Agenția pentru Știință și Memorie Militară

Anatolie Nosatîi, ministrul apărării din Republica Moldova, subliniază în interviul publicat și de Pro Patria, canalul MApN, importanța cooperării militare dintre România și Moldova în vederea profesionalizării Armatei Naționale.

„E o practică destul de reușită și frumoasă (n.r. - cooperarea brigăzilor din R. Moldova și România) care are mai multe plusuri și beneficii pentru ambele țări. Ne permite să învățăm standardele și procedurile pe care Armata României le-a dobândit din calitatea de membru NATO, precum și să învățăm din experiența pe care Armata României a dobândit-o din participarea la multiple misiuni internaționale. Ne permite să avem o apropiere cu unități care se află la doar câțiva kilometri distanță. Putem astfel să folosim eficient baza tehnico-materială pentru a desfășura diferite activități, în R. Moldova cât și România. 

Consider că e o abordare foarte bună care permite militarilor să se cunoască. Am observat că în timpul liber militarii (n.r. - Armatei Naționale a R. Moldova) merg în vizite (n.r. - în România), chiar și cu familiile, ceea ce arată nu doar spiritul de înfrățire, dar și de prietenie.

Avem o cooperare bună iar pe parcursul anilor mulți militari s-au format în instituțiile de învățământ din România de unde au preluat cele mai bune practici pe care le implementează în activitatea cotidiană în Armata Națională. Am semnat un acord acum doi ani de cooperare în domeniul învățământului și de instruire militară. (...) Desfășurăm circa 200 de activități comune anual ceea ce permite atingerea obiectivului de profesionalizare a Armatei Naționale. Îmi doresc ca această cooperare să continue și să atingem rezultate noi mult mai bune”, a precizat ministrul Anatolie Nosatîi.

 

Nu există riscul unei invazii ruse în Republica Moldova, atât timp cât Ucraina rezistă pe front

 

3. Foto: Mini... (republica-moldova-armata_40101200.jpg)

Foto: Ministerul Apărării din R. Moldova via Vitalie Iovu

Ministrul Anatolie Nosatîi a fost întrebat și de cum evaluează riscul unei invazii militare ruse, acesta precizând că în momentul actual e o ipoteză irealistă. Rusia însă continuă să încerce destabilizarea R. Moldova prin divizări etnice și operațiuni de război hibrid, Găgăuzia fiind o carte pe care mizează azi Moscova.

„În acest moment nu există o amenințare directă cu caracter militar la securitatea R. Moldova. Acest lucru se datorează acțiunilor de luptă, curajului și sacrificiului cetățenilor ucraineni. Războiul e ținut mai departe de hotarele R. Moldova și nu mai auzim exploziile și sirenele de alarmă din 2022”, a precizat ministrul, care însă spune că amenințarea hibridă există.

„O nouă posibilitate de destabilizare a situației e axată pe regiunea din sudul R. Moldova, pe autonomia găgăuză, încercată pentru a aduce tensiuni bazate pe probleme etnice. E creată artificial. În R. Moldova nu există discriminare, toți cetățenii au aceleași drepturi, în unele cazuri cei din autonomia găgăuză au chiar mai multe privilegii având în vedere accesul la fonduri și asistență economică. Dar cei care doresc această divizare în societate folosesc cetățeni din regiune pentru a compromite Guvernul, structurile de ordine și pentru a aduce narativele Federației Ruse în interiorul țării”, a conchis Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării de la Chișinău.

CITEȘTE ȘI: România nu abandonează Republica Moldova. Armata României oferă asistență militară iar forțele speciale române antrenează trupele moldovenești

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel