România, implicată în asigurarea unei misiuni a SUA: Două bombardiere B-1B au zburat în zona Mării Negre

Ionel Copcea |
Data publicării:

Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Asia a anunțat că, pe 19.10.2021, două bombardiere strategice americane de tip B-1B Lancer, care au decolat de la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie, au efectuat un zbor specific în zona Mării Negre.

“Două bombardiere B-1B Lancer din cadrul Escadrilei 9 expediționare de bombardament, dislocate în prezent la Baza Aeriană Fairford, au îndeplinit misiuni antinavă în Regiunea Mării Negre, împreună cu aliații și partenerii europeni”, se arată într-un comunicat de presă al comandamentului preluat de agenția de presă rusă Interfax.

Pe timpul îndeplinirii misiunilor, bombardierele americane au fost realimentate în aer de la avioane-cisternă americane și turcești de tip KC-135, pentru creșterea duratei zborurilor.

“Forțele noastre sunt dislocate (în teatrul european de operații) pentru a răspunde oricărei amenințări, oriunde și oricând”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa.

 

Avioanele Forțelor Aeriene Române și aeronavele detașamentului canadian de la Kogălniceanu au fost implicate în misiunea bombardierelor americane

 

Potrivit datelor prezentate de militarii americani, cele două bombardiere au colaborat cu avioane de vânătoare românești, poloneze și canadiene, care sunt implicate în misiunea NATO de patrulare a spațiului aerian al României.

În luna octombrie, SUA au redislocat în cadrul bazei înaintate Fairford patru bombardiere strategice B-1B Lancer.

Acestea au efectuat deja zboruri în spațiul aerian al Lituaniei, în apropierea frontierelor rusești. Echipajele aeronavelor au exersat interacțiunea cu controlorii de trafic americani și lituanieni, care le-au transmis date despre țintele simulate de la sol, pentru executarea atacurilor aeriene. Operațiunile s-au desfășurat în raionul poligonului de aviație lituanian Kazlu-Ruda din districtul Marijampole, în apropierea frontierei cu Regiunea Kaliningrad.

Comentariul autorului: Cele patru bombardiere americane B-1B Lancer, împreună cu echipamente de sprijin și personal din cadrul Escadrilei 9 expediționare de bombardament a Bazei Aeriene Dyce (Texas), au fost aduse în Europa pe 07 octombrie. Două dintre acestea au numerele de înregistrare 86-0110 și 86-0140.

Prima misiune, îndeplinită în Regiunea Mării Baltice, a fost realizată pe 11 octombrie. În cursul acesteia, bombardierele americane au întrebuințat indicativele radio STORK01 și STORK02.

În timpul misiunii, bombardierele B-1B au efectuat două realimentări: una în aer, deasupra Mării Nordului, și a doua prin aterizare la Baza Aeriană Spangdahl din Germania. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel