”Soldatul universal”, varianta românească. Cercetătorii români lucrează la un program pentru creșterea capacității de luptă a militarilor

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Militar român, la BSDA 2024 / Foto: Defense Romania
Militar român, la BSDA 2024 / Foto: Defense Romania

Institutul RoNeuro împreună cu Integrated Training Center International (ITCI) au dezvoltat un proces de Antrenare a Inteligenței Globale Integrate a Organismului Uman (IBQ-Integrated Body Intelligence), cu rezultate spectaculoase în creșterea capacității de luptă a personalului din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale.

IBQ-Labyrinth 5-ASAL este un, program inovativ de dezvoltare a abilităților personalului din domeniile amintite. Institutul RoNeuro - Centrul de Cercetare și Diagnostic al Bolilor Neurologice din Cluj – Napoca împreună cu Integrated Training Center International (ITCI) au demarat, cu sprijinul financiar al CEC Bank, un program de antrenament psiho - fizic unic - IBQ-Labyrinth 5-ASAL care, sub motto-ul: ”Știința în Sprijinul Siguranței Cetățenilor României“ a fost conceput pentru a crește potențialul operațional uman prin metode holistice, bazându-se pe cele mai robuste dovezi din domeniul neuroștiințelor.


Programul IBQ-Labyrinth 5-ASAL mărește capacitatea militarilor de a opera în condiții de stres ridicat și incertitudine

Mai exact, IBQ-Labyrinth 5-ASAL este un program de dezvoltare a capacității operaționale a personalului din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale în condițiile de stres ridicat și de incertitudine operațională specifice noilor provocări securitare cu care se confruntă omenirea în prezent. Programul IBQ-Labyrinth 5-ASAL a debutat la sfârșitul anului 2023, având ca termen de finalizare a primei etape , luna iulie - 2024.

În cadrul unor module de formare inițială, cursanții dobândesc capacitatea de a opera ambidextru întregul spectru de mijloace și echipamente de luptă, fapt ce declanșează procese complexe de aliniere a inteligenței cognitive cu inteligența subconștientă și de creștere continuă a conectomicii cerebrale și a indexului de funcționare inter - emisferic ( egalizarea funcționării ambelor emisfere cerebrale).

De asemenea dobândesc deprinderi și abilități specializate în managementul situațiilor critice, caracterizate prin acțiunea factorilor stresori de nivel înalt.

Metodologia de formare, instruire și antrenament precum și procesele complexe de evaluare, selecție, diagnoză operațională sunt circumscrise proceselor de Antrenare a Inteligenței Globale Integrate a Organismului Uman (IBQ-Integrated Body Intelligence) și reprezintă rezultatul cercetării românești în domeniu, cu rezultate unice și spectaculoase în procesul de dezvoltare a potențialului operațional general și specializat al operatorilor din domeniile de referință.


Științe de graniță, folosite în contextul creșterii amenințărilor globale

 

Datele preliminare ale proiectului IBQ-Labyrinth V-ASAL arată că programul a determinat o creştere măsurată obiectiv a indicatorilor neurofiziologici și psihologici care reflectă capacitățile funcționale și performanța operațională a participanților, precum și îmbunătățiri semnificative în ceea ce priveşte sănătatea și performanța profesională a acestora.

Nevoia unui asemenea proiect este întărită de creşterea globală a amenințărilor multipolare asupra securității, precum și de necesitatea de a folosi noile cercetări din domeniul științelor de graniță pentru îmbunătățirea capacității personalului din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, contribuind astfel la un mediu mai sigur și mai stabil pentru toți cetățenii României.

 

RoNeuro îmbină medicina, sănătatea publică, politicile de sănătate și economia sănătății

 

Institutul RoNeuro - Centrul de Cercetare și Diagnostic al Bolilor Neurologice este o instituție de prestigiu în domeniul neuroștiințelor din România, dedicată cercetării, diagnosticului și tratamentului bolilor neurologice, parte a Fundației pentru Studiul Nanoneuroștiințelor și Neuroregenerării (FSNANO). Activitatea clinică a lnstitutului RoNeuro cuprinde peste o mie de interacțiuni lunare cu pacienți neurologici, beneficiind de expertize a peste 50 de medici și profesioniști din specialitățile neurologie adulți si pediatrie, psihiatrie, psihologie, pneumologie, cardiologie, neuro-otologie (ORL), diabet și boli metabolice, endocrinologie, reumatologie, medicinà internă și reabilitare fizică.

RoNeuro face parte din Centrul de Cercetare Translațională în Neuroștiințe al Universității (înființat în 2010) și din European University of Brain and Technology (NeurotechEU), o rețea trans-europeană de excelență care reunește 8 universități de vârf și peste 250 de parteneri din toate regiunile Europei. Laboratoarele de cercetare multidisciplinare RoNeuro îmbină medicina, sănătatea publică, politicile de sănătate și economia sănătății, dezvoltând un mediu care promovează excelența și inovația în cercetare și aplicații practice pentru domeniul neurologiei și neuroștiințelor. Scopul principal al departamentului de cercetare al RoNeuro este de a avansa cercetarea neuroștiințifică și de a utiliza tehnologii inovatoare, cum ar fi electroencefalografia cantitativă (QEEG), stimularea transcraniană magnetică repetitivă (rTMS) și cercetarea mișcărilor oculare.

În plus, eforturile sunt concentrate pe dezvoltarea de algoritmi de screening și crearea sau îmbunătățirea instrumentelor de monitorizare pentru diverse tulburări neurologice, aprofundând cercetarea asupra biomarkerilor. De asemenea, în ultimii 15 ani, RoNeuro Education a dezvoltat și implementat programe de formare de clasă mondială pentru mulți profesioniști din domeniul sănătății pentru a crește motivația, creativiłatea, multidișciplinaritatea și inovația în cercetare și aplicații practice ale tehnologiilor noastre.


SSNN, înființată la inițiativa profesorilor Mureșanu, Băjenaru și Bogdan Popescu

 

Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) a fost înființată în 2005 de către un grup internaţional de medici şi cercetători, la inițiativa Prof. dr. Dafin F. Mureşanu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" din Cluj-Napoca, a Prof. dr. Ovidiu Băjenaru și a Prof. Dr. Bogdan Popescu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. SSNN este o organizaţie ştiinţifică dedicată cercetării fundamentale şi clinice, crearea unui forum de discuţii pentru a contribui la o mai bună înțelegere a proceselor neurobioligice endogene și dezvoltarea unor strategii terapeutice farmacologice şi non-farmacologice în domeniul neuroprotecției şi neuroregenerării.

ITCI a sistematizat experiența și cercetările multidisciplinare a unor specialiști cu expertiză unică în domeniul proceselor de formare, instruire și antrenament al operatorilor din domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale, experiență desfășurată de peste 38 de ani în care s-a reușit sistematizarea și codificarea tehnicilor, tacticilor și tehnologiilor de antrenare a Inteligenței Globale Integrate a Organismului Uman (IBQ) pe două paliere : IBQ-Multispectrum Combat System și IBQ-Intelligence Training System, au  fuzionat în cadrul Programului „Labyrinth 5 ASAL” cu scopul unic de a adresa cerințele specifice dictate de nevoile operaționale ale beneficiarilor, arată un material dcnews.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel