România ia măsuri după atacurile de la Gurile Dunării: Adăposturi pentru populație în zona imediată a războiului și mesaje Ro-Alert privind atacurile ruse

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

Ca urmare a atacurilor ruse de la Gurile Dunării, în imediata apropiere a graniței României, Guvernul a dispus prin Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă să fie construite adăposturi pentru populație.

Amintim că  Ministerul Apărării Naționale, după trei zile în care a „infirmat categoric”, a precizat că pe teritoriul României au fost identificate componente ale unor drone care au fost trimise spre expertiză. În acest sens Ucraina a anunțat oficial imediat după incident că o dronă rusească Shahed s-a prăbușit pe teritoriul României, distanța pe Dunăre dintre România și Ucraina, în unele zone, fiind de doar 200-400 sute de metri.

Ca urmare a acestui incident, generalul Viorel Pană, șeful Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, confirmă că au fost crescute măsurile de supraveghere la frontiera fluvială, acestea fiind ”la un alt nivel decât erau acum 6 zile”.

Totodată, azi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat unele măsuri. Printre aceste măsuri se numără și adăposturile pentru populație și informarea populației. Vor fi trimise mesaje Ro-Alert când sunt atacuri cu drone în zonă.

Ministerul Apărării Naționale va evalua și stabili zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni și Ismail, porturile ucrainene de la Dunăre, aflate de mai multe săptămâni sub bombardamentele dronelor kamikaze rusești. 

Astfel, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă:

Art. 1 - Se abilitează Ministerul Apărării Naţionale să evalueze şi să stabilească zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni şi Ismail, în care se instituie măsuri specifice de protecţie a populaţiei.

Art. 2 - (1) În zonele stabilite în condiţiile art. 1, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă dispun măsuri pentru informarea populaţiei, identificarea spaţiilor ce pot fi utilizate pentru adăpostire şi asigurarea permanenţei la sediile autorităţilor publice locale locurile de acţionare a mijloacelor de alarmare.

(2) Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele în care sunt stabilite zone în condiţiile art. 1 asigură informarea populaţiei cu privire la modul de comportare şi acţiune, verificarea şi eliberarea tuturor spaţiilor cu destinaţie de adăposturi publice, precum identificarea altor spaţii ce pot fi folosite pentru protecţia populaţiei.

Art. 3 - Ministerul Apărării Naţionale edifică spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Art. 4 - (1) În cazul manifestării riscului de cădere a unor elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict, Ministerul Apărării Naţionale notifică Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la zona specifică potenţial a fi afectată.

(2) În zonele comunicate conform alin. 1 se abilitează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă să emită mesaje de avertizare şi alarmare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT şi/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităţilor publice locale.

Art. 5 - În zonele prevăzute la art. 1, fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă dislocă echipaje care asigură avertizarea/ alarmarea populaţiei, pe baza datelor transmise de dispecerate prin intermediul sistemelor de comunicaţii radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare.

Art. 6 - Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel