România ar putea suplimenta numărul militarilor trimiși în Irak

Eduard Pascu |
Data publicării:
Militari români  Sursă foto: MApN Facebook, Gogu Petruț
Militari români Sursă foto: MApN Facebook, Gogu Petruț

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri că nu are detalii privind modul în care România doreşte să contribuie la creşterea prezenţei Alianţei în Irak, aprobată joi într-o ministerială a miniştrilor apărării din statele NATO, dar că România va fi întrebată în mod direct despre acest lucru, în funcţie de profilul misiunii şi de specializările care se cer.

"Miniştrii apărării au aprobat ieri (joi - n.r.) , la propunerea comandanţilor noştri militari, această directivă de iniţiere a noii etape de prezenţă mai ambiţioasă în Irak. (....) Irak rămâne o zonă foarte importantă şi trebuie să rămânem vigilenţi şi să ajutăm instituţiile irakiene să devină mai puternice şi mai capabile să lupte împotriva riscurilor de terorism şi în general a elementelor mai complicate din acea regiune", a declarat Mircea Geoană în cadrul unui briefing online pentru jurnaliştii români, transmite Agerpres.

"Nu am detalii cu privire la intenţiile României în acest subiect, dar în mod sigur şi România, ca şi oricare alt aliat, va fi întrebată în mod direct, în funcţie de un job description, de anumite specializări. Ştiu că vrem să avem şi specialişti civili, nu doar militari, pentru a putea fi siguri că dăm, şi pe partea de control politic, nu doar pe partea de relaţie inclusiv cu cetăţenii, acel tip de consiliere, training şi educaţie de care au nevoie", a adăugat Geoană, întrebat ce ar putea însemna din punctul de vedere al României creşterea prezenţei NATO în Irak.

El a precizat că "foarte probabil", unele dintre contingentele naţionale participante la cealaltă operaţiune condusă de SUA, care viza combaterea grupării Stat Islamic, "îşi vor deplasa sau vor muta practic comanda prezenţei lor deja în operaţiunea americană din Irak către operaţiunea NATO din Irak".

"Oferta este destul de diversă şi fiecare ţară, în funcţie de disponibilităţi şi în funcţie de interesul politic, va putea să contribuie într-o matrice de contribuţii care este în acest moment cunoscută de către militarii noştri la NATO şi care va fi discutată şi ofertată către aliaţii individuali în perioada următoare", a precizat Geoană.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat joi că statele NATO îşi vor creşte efectivele militare desfăşurate pentru misiunea de instruire în Irak de la 500 la aproximativ 4.000 de membri.

Ideea este de a extinde activităţile de instruire pentru forţele de securitate irakiene şi, totodată, de a le desfăşura şi în afara Bagdadului, a explicat Stoltenberg.

Obiectivul este împiedicarea unei resurgenţe a grupării Stat Islamic. 'Misiunea noastră are loc la cererea guvernului irakian. Ea este îndeplinită cu deplin respect faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială ale Irakului', le-a mai declarat Stoltenberg reporterilor după reuniunea de joi a miniştilor apărării din statele NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel