Riscul dublu al alegerilor americane

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
Preşedintele SUA, Donald Trump
EXCLUSIV
Preşedintele SUA, Donald Trump

Operațiunea militară pe care președintele Trump a autorizat-o poartă numele "The faithful patriot", în traducere "Patriotul Crendicios". Este vorba de 5000 de trupe regulare ale armatei americane care vor fi amplasate la granița sudică  a SUA cu Mexic, pentru a întării paza şi opri o caravană de imigranți latino-americane.

Organizată din Honduras, aceasta caravană a adunat aproape 5000 de nevoiași, care străbate America Latină şi încearcă să ajungă în Statele Unite. Vor să intre şi să se stabilească pe teritoriul american, fără a avea nici un fel de drept legal sau fără să îndeplinească etapele necesare unei migrații legale. Donald Trump a înțeles imediat pericolul acestei mișcări. El a înțeles că esența operațiunii este una pur politică. Modul de organizare, etosul şi imaginea, toate elementele imagologie compacte ale unei mase de oameni care vor să vină să muncească în SUA au oferit o deschiderea democraților, care pentru a își energiza baza electorală formată din imigranți, mai mult sau mai puțin legali, a oferit o politică a porților deschise.

Toate acestea l-au făcut pe Trump să declare întreaga mișcare o invazie, indicând dușmanul. Indicația lui Trump este duală, pentru că așa zisa invazie este realizată de către imigranți ilegali, în același timp ea fiind încurajată şi justificată ideologic de către democrați. Astfel democrații s-au trezit alături de o forță străină invadatoare. Au devenit şi ei dușmani printr-o simplă rotație lingvistică. Folosind un cuvânt din dicționarul conceptelor de securitate, mai repede decât al drepturilor umane sau politicii civile, președintele american a propus un nou narativ, diferit şi îndrăzneț. Cum succesul unei lupte este pe jumătate obținut atunci când riscul este asumat şi conștient, strategic Donald Trump a dat șah democraților, în același timp asumându-şi un risc enorm politic şi personal.

Ordinul semnat de deplasare a trupelor dă măsura determinării administrației în fața unei mişcări sociale externe care riscă să scape de sub control, aşa cum s-a văzut la granița dintre Guatemala şi Mexic unde participanții la caravană au devenit violenți, atacând poliția de frontieră mexicană. Este foarte clar ca organizatorii operațiunii ştiu exact punctele slabe ale granițelor şi au o agendă care este diferită față de cea public şi inocent clamată.

Desemnată de către Pentagon ca o mutare domestică şi făcând parte din operațiunile civile alternative, aceasta mişcare efectivă va include doar trupe de suport logistic, aeriene, analiză şi ajutor medical. Legea Posse Comitatus, promulgată în 1878, interzice formal forțelor armate regulare să acționeze în interiorul teritoriului național al SUA. Ca atare armata nu se va implica în nici o acțiune polițienească, nu va participa în cercetări, în arestări sau anchete. Respectând întocmai legea, dar având ca misiune să ajute gărzile de frontieră să oprească intrarea acestui grup compact de imigranți ilegali, armata americană introduce în conceptul echilibrului de forțe constituționale justificarea față de invazii civile, care devin din ce în ce mai numeroase şi mai puternice.

Cu doar zile înainte de alegerile din 6 Noiembrie, cruciale pentru stabilitatea administrației Trump, caravana săracilor se transformă dintr-o operaţiune ideologică şi de imagine într-o provocare la securitatea SUA. Definiția dată de administrația Trump reprezintă atât un pariu lingvistic dar şi un risc asumat. Dacă aceasta caravană se oprește în interiorul Mexicului, putem fi siguri că următoarele zile vor fi un coșmar pentru republicanii care duc o luptă disperată să rețină controlul în Camera Reprezentanților şi crucială pentru continuitatea, în liniște, a politicilor trumpiene. Dacă însă caravana ajunge la graniță cu SUA, aşa cum se preconizează în jurul zilei de Vineri, şi un singur grănicer american este rănit, democrații vor avea serioase probleme să justifice politica lor deformată cu privire la imigrație. Şi tocmai aici este riscul asumat de Trump. El a mutat subiectul alegerilor de la politicile sale interne la singurul subiect care poate unifica baza să electorală şi adăuga pe indeciși, factor fundamental pentru câștigarea alegerilor.

Denumirea operațiunii militare "Patriotul Credincios" este un indiciu în plus pentru a confirma riscul asumat şi capacitatea exactă de înţelegere a luptei electorale din această săptămână. Numele ales este inodor, asexuat, fără indicație rasială, atee prin exprimare (dualul credincios se poate traduce atât ca loial patriei cât şi în formă religioasă), unind sub moralitatea sacră a steagului american pe oricine care se regăsește în valoarea supremă de apărare a teritoriului țării. Este exact ceea ce Trump dorește să transmită. Fiind acuzat că promovează politici care divizează şi distrug, operațiunea să militară de apărare a teritoriului SUA combină patriotism, naționalism şi identitate. Este un mesaj unificator şi o chemare civică în aceeași frază.

În contradicție cu limbajul aseptic al democrațiilor, cu decolorarea totală ideologică şi alunecarea spre un militantism de gang, apropiat gherilei urbane şi imitând tocmai strategiile latino-americane de încălcare a legilor, Partidul Democrat a considerat că  aceste alegeri de mijloc de termen prezidenţial sunt ca şi câștigate. Este exact aceeași greşeală strategică pe care au făcut-o atunci când au considerat că Hillary Clinton a câştigat deja alegerile, deși analiştii serioși avertizaseră că întregi segmente socio-profesionale vorbesc limbajul dublu al votului. Tocmai ei, considerând că matematica electorală din acest an le este favorabilă  (trebuie să câștige doar 23 de locuri față de cele 67 necesare republicanilor pentru a își impune majoritatea în legislativ), au făcut aceeași analiză greșită. Iar Trump a exploatat-o, adăugând un element nou în dialogul electoral şi anume apărarea teritoriului național. Spre disperarea birocrației elitiste din Europa, care dorește o înfrângere usturătoare a lui Trump, spre disperarea oricărui globalist declarat progresist, care dorește imigranți ilegali pentru că reprezintă forță de muncă ieftină, Donald Trump a găsit o formulă care, dacă nu îi va aduce victoria, măcar reduce semnificativ pierderile, oferindu-i o repliere post electorală de substanță şi coerentă cu strategia să pentru câștigarea unui al doilea mandat prezidențial.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel