Riscul declanșării unui război între Federația Rusă și Ucraina în anul 2021 este unul moderat

Ionel Copcea |
Data publicării:

Pe 14 ianuarie, organizația neguvernamentală americană Consiliul pentru relații externe (Council on Foreign Relations - CFR) a prezentat un raport, în care sunt analizate conflictele militare potențiale, care pot să se declanșeze sau să se agraveze în anul 2021.

La efectuarea analizei, reprezentanții CFR au ținut cont de situația din anumite regiuni ale lumii, de influența asupra acestei situații a țărilor incluse în aceste regiuni sau situate la granițele sale. Experții consiliului au împărțit probabilitatea conflictelor în trei subgrupuri, în funcție de nivelurile lor: ridicat, mediu (moderat) și scăzut.

Raportul analiștilor americani a evidențiat mai multe țări și organizații, care ar putea deveni participanți potențiali la conflicte armate. Între acestea se află și Federația Rusă. Pe lista CFR se mai regăsesc Statele Unite, Coreea de Nord, China și Taiwan, Siria, Turcia, Venezuela, Iran, Afganistan, precum și NATO ca un întreg.

În special, raportul a indicat probabilitatea crescândă a unui conflict armat între Statele Unite și Iran, în care s-ar putea implica și Israelul. În același timp, a confirmat faptul că un eventual conflict s-ar putea răspândi în câmpul informațional - „cu atacuri informatice asupra sistemelor de comunicații americane”. Această probabilitate este clasificată ca fiind ridicată, cu riscuri majore.

Între conflictele „cu potențial de creștere mediu” au fost incluse cele din Etiopia și Yemen.

Analiștii CFR au examinat și „conflictul ruso-ucrainean”. Aceștia au numit probabilitatea unui război între Rusia și Ucraina în 2021 „moderată” cu „amenințare medie”. O confruntare între Armenia și Azerbaidjan în acest an aparține aceleiași clase de probabilitate și amenințare.

În Ucraina, atenția analiștilor americani a fost atrasă încă o dată de teza invariabilă despre presupusa izbucnire a unui război între Ucraina și Federația Rusă. Anterior, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Ruslan Khomchak, a spus că misiunile armatei includ reformarea la un astfel de nivel, „încât agresorul să renunțe la intervenții, dându-și seama că ar putea suferi pierderi foarte mari”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel