”Risc la adresa siguranței naționale”. Finlanda merge pe modelul Lituaniei și vrea să interzică rușilor să cumpere proprietăți

Armata finlandeză
Armata finlandeză

Finlanda e pe cale să interzică rușilor și companiilor rusești să cumpere proprietăți imobiliare.

Un grup de lucru desemnat de ministrul finlandez al apărării Antti Häkkänen a publicat vineri opțiuni legislative, scrie site-ul Iltalehti. Lituania este și mai avansată - propuneri relevante în acest sens se află în plină procedură parlamentară.

Măsurile sunt generate de deteriorarea situației de securitate cauzată de războiul de agresiune al Rusiei și din temerile privind influența ostilă asupra Finlandei, potrivit Ministerului Apărării.

 

Cine nu va avea dreptul să cumpere proprietăți în Finlanda

 

În cazul proiectului finlandez de act normativ, rezultă că nu va putea primi o autorizație pentru achiziționarea de proprietăți orice persoană care are cetățenia unei țări care a încălcat integritatea teritorială, suveranitatea și independența altui stat și care poate reprezenta o amenințare la adresa securității naționale a Finlandei.

Interdicția s-ar aplica atât unei persoane fizice care locuiește pe teritoriul unui astfel de stat, cât și unei companii care este deținută sau are legături cu un astfel de stat.

Interdicția ar include o excepție pentru persoanele care au un permis de ședere permanentă valabil în Finlanda sau au un permis de ședere permanentă în UE. De asemenea, Interdicția de a cumpăra imobile nu s-ar aplica persoanelor cu dublă cetățenie, explică publicația iltalehti.fi.

În Finlanda, de câțiva ani sunt în vigoare reglementări mai stricte privind achiziționarea de bunuri imobiliare pentru ruși și cetățeni din țări din afara Uniunii Europene. Regulile au fost înăsprite ultima dată la începutul anului 2023, dând Departamentului Apărării competențe largi de a investiga de unde provin banii pentru tranzacțiile imobiliare și dând guvernului un drept de prim refuz de a cumpăra proprietăți situate la mai puțin de un kilometru de locurile militare sau de patrulare a frontierei.

 

Lituania are deja o lege similară

 

Potrivit Reuters, Lituania a decis, încă din aprilie 2023, să interzică cetățenilor ruși să cumpere proprietăți imobiliare în țara baltică, invocând riscuri la adresa securității naționale.

Legea îi exceptează, totuși, pe rușii cărora li sa acordat permise de ședere temporară în Lituania din cauza persecuției în țara lor natală.

„În Lituania, achizițiile imobiliare de către companii sau cetățeni ai unui stat care comite agresiuni sunt în continuă creștere. Pe termen lung, acest lucru poate reprezenta un risc pentru securitatea națională”, a declarat Laurynas Kasčiūnas, deputatul care a înaintat proiectul. Potrivit acestuia, legea va contribui la reducerea potenţialelor riscuri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel