Rezultate pozitive ale normalizării relațiilor israeliano-arabe: EAU și Israelul participă în mod deschis și oficial la exerciții militare comune

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Canalul 12 israelian a relatat că au fost finalizate activitățile premergătoare desfășurării manevrelor aeriene comune "Iniochos", care vor avea loc în perioada 12-22.04.2021, în Grecia, și la care vor participa, printre alții, piloți din Israel și Emiratele Arabe Unite.

Exercițiile au loc anual în luna aprilie, iar Forțele Aeriene Israeliene sunt invitate permanent. Prezența Forțelor Aeriene din Emiratele Arabe Unite în noul cadrul al normalizării relațiilor dintre Tel Aviv și Abu Dhabi este prezentată ca o noutate.

Activitatea vine la o lună după ce Forțele Aeriene saudite s-au antrenat, tot pentru pentru prima dată, în Grecia. La începutul săptămânii, avioane israeliene F-15 și F-35 au executat exerciții în Cipru, fiind simulate acțiuni împotriva sistemelor de apărare antiaeriană de fabricație rusească.

Cotidianul israelian "Mareev" a relatat, pe 15 ianuarie 2021, că "acordurile de normalizare a relațiilor dintre Israel și EAU continuă să producă rezultate practice: pentru prima dată de la semnarea lor, vor fi efectuate exerciții aeriene internaționale în Grecia cu participarea aeronavelor din cele două țări".

La exerciții  vor participa, pe lângă Israel și EAU, piloți și avioane din SUA, Canada, Spania, Cipru și Slovacia.

Anterior, din cauza sensibilității politice și a temerii EAU de a fi criticate în lumea arabă, emirații au cerut o separare clară a sarcinilor și a dialogului comun între piloții în timpul exercițiilor, dar aceste manevre se vor desfășura fără astfel de restricții.

Comentariul autorului: În anii anteriori au fost situații în care, din cauza tensiunilor dintre Israel și lumea arabă, oficialii israelieni și organizatorii greci evitau să confirme și mediatizeze participarea Israelului la aceste exerciții, pentru a nu pune EAU într-o lumină defavorabilă în fața comunității arabe.

În contextul normalizării relațiilor bilaterale, șeful securității cibernetice din Emiratele Arabe Unite, Muhammad Hamad al-Kuwaiti, a confirmat că Abu Dhabi și Tel Aviv-ul și-au întărit cooperarea și au avut un schimb de informații referitor la atacul cibernetic executat, în luna ianuarie 2021, de unitatea de profil a mișcării șiite libaneze Hezbollah, "Cedrul libanez".

în cadrul acestui atac cibernetic, care a fost descoperit de o companie israeliană de profil, "Cedrul libanez" a utilizat software-uri și tehnologii ale hackerilor afiliați guvernului iranian pentru a pătrunde în serverele din Statele Unite, Marea Britanie, Egipt, Iordania, Liban, Israel și din zonele controlate de palestinieni în Cisiordania.

EAU găzduiește, în prezent, o importantă conferință cibernetică israeliană,Cybertech Global (Dubai) , fiind prima de acest gen desfășurată în afara Israelului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel