Rezultate obținute în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din Kosovo

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Potrivit ultimelor rezultate oficiale publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale din Kosovo, după numărarea a 90 la sută din voturi, Mișcarea Vetëvendosje (LVV) a lui Albin Kurti a obținut 47,75%, adică peste 337.756 mii de voturi.

Al doilea partid, Partidul Democrat din Kosovo (PDK), are până acum 17,33%, sau 122.588 mii de voturi, urmat de Liga Democrată din Kosovo (LDK) cu 13,40% sau 94.802 mii de voturi.

Pe locul patru se află Alianța pentru Viitorul Kosovo (AAK) cu 7,61% sau 53.814 mii de voturi, în timp ce Nisma (Inițiativa) cu 2,74% nu a trecut pragul electoral.

Rezultatele preliminare nu includ voturile condiționate, voturile prin poștă și voturile persoanelor cu nevoi speciale.

La alegerile parlamentare anticipate din 14.02.2021, au avut drept de vot 1.794.862 de persoane, au fost organizate 888 de circumscripții însumând 2.382 secții de votare și au participat 47% dintre alegători.

Alegerile parlamentare anticipate au avut loc după decizia Curții Constituționale care, la 21.12. 2020, a răsturnat Guvernul lui Abdullah Hoti, ales pe 03.05.2020.

Curtea Constituțională a declarat că acest guvern este neconstituțional, deoarece votul deputatului Etem Arifi, condamnat la un an și trei luni de închisoare, a fost decisiv pentru executiv.

Decizia Curții Constituționale a stabilit, de asemenea, că persoanele condamnate printr-o hotărâre definitivă pentru o perioadă de trei ani nu pot candida la alegeri.

Candidatul Mișcării Vetëvendosje (LVV) la funcția de prim-ministru, Albin Kurti, a declarat, după publicarea rezultatelor preliminare, într-o conferință cu președintele în exercițiu al Kosovo, Vjosa Osmani, că justiția și ocuparea forței de muncă vor fi prioritățile noului guvern.

Albin Kurti a menționat că formarea echipei de dialog cu Serbia nu va constitui o prioritate a executivului său. "Știți foarte bine că în toate sondajele de opinie publică dialogul cu Serbia este uneori pe locul șase, alteori pe locul șapte. Am fost aleși de acești cetățeni, răspundem acelor cetățeni".

Cea de-a opta legislatură a Adunării din Kosovo va arăta complet diferită de celelalte din ultimii 20 de ani, iar Albin Kurti va avea în parlament peste 55 de deputați din partidul său.

Adunarea este reglementată de Constituția kosovară și este formată din 120 de deputați. Din cele 120 de mandate, pentru minorități sunt alocate 20 de locuri, astfel: 10 pentru reprezentanții sârbilor; patru pentru reprezentanții romilor, așkalilor și egiptenilor; trei pentru bosniaci, muntenegreni, croați, maghiari, toskani; două locuri pentru turci și in loc pentru gorani.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel