Rezultate alegeri Turcia: Erdogan câștigă, dar nu tranșează lupta în primul tur / Erdogan - 49.3%; Kilicdaroglu 45% (99% din voturi numărate) / update

Anca Murgoci |
Data actualizării: | Data publicării:
Recep Tayyip Erdogan vs. Kemal Kilicdaroglu. Foto: The Washington Institute
Recep Tayyip Erdogan vs. Kemal Kilicdaroglu. Foto: The Washington Institute

Actualul președinte Recep Tayyip Erdogan a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, dar nu a reușuit să atingă 50%+1 și vom avea turul II.

Update -  După numărarea a aproape 99% din voturi Erdogan obține 49.3% și ratează tranșarea alegerilor din primul tur iar Kilicdaroglu 45%. În turul II candidatul opoziției va avea de recuperat cam 2.4 milioane de voturi. 

----

Update - După numărarea a peste 95% din buletinele de vot Erdogan a mai scăzut puțin și se află la 49.5% în timp ce Kemal Kilicdaroglu a fost votat de 44.8% dintre turci. Pe locul al treilea se află Sinan Ogan, reprezentantul componentei azere și a ultranaționaliștilor, cândva membru al partidului lui Erdogan. Ogan a fost votat de 5.3% din turci.

Pe aritmetica actuală vom avea un tur II între Recep Tayyip Erdogan și Kemal Kilicdaroglu.

----

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, dat pe primul loc de presa oficială duminică seara, a scăzut sub 50% după numărarea a aproape tuturor buletinelor de vot, potrivit agenţiei de stat Anadolu.

Șeful statului obţinuse 49,56% din voturi după numărarea a aproximativ 95% din buletinele de vot, deschizând perspectiva unui al doilea tur de scrutin, pe 28 mai.

44,72% este procentul lui Kemal Kilicdaroglu.

 

Recep Tayyip Erdogan, în vârstă de 69 de ani, se află la putere de 20 de ani. Fost primar al Istanbulului, Erdogan a devenit prim-ministru pentru prima oară în 2003. Din 2014 până în prezent este președintele Turciei. Erdogan e al 12-lea președinte al Turciei.

În anii 2000 a inițiat un proces de reforme economice care a crescut economia Turciei de aproape trei ori, dar azi se confruntă cu o criză economică uriașă, cu o rată a inflației de aproape 45% și cu tragedia de proporții după cutremurele din luna februarie care au lovit exact în zona Turciei profunde și în bazinul electoral al lui Erdogan.

Paradoxul e că Erdogan și-a început ascensiunea spre cele mai înalte culmi politice după o altă tragedie, cutremurele din 1999 în urma cărora au murit peste 18.000 de persoane și își poate încheia mandatul tot în urma unei catastrofe naturale.

 

Cine e Kemal Kilicdaroglu, contracandidatul principal lui Erdogan

 

În Turcia Erdogan a creat un sistem autoritar competitiv. Spre deosebire de Rusia, unde Kremlinul a instaurat un sistem eminamente autoritar, opoziția în Turcia există și are posibilitatea să conteste electoral regimul, dar pleacă cu șansa a doua ca urmare a controlului autoritar pe care puterea îl exercită asupra presei și a aparatului de justiție.

Kemal Kilicdaroglu e liderul opoziției, o alianță formată din șase partide cunoscută și sub numele de „Masa celor Șase”.

Supranumit „Ghandi”, Kemal Kilicdaroglu e un fost economist care a devenit pentru prima dată deputat în 2002 pe listele partidului AKP condus de Erdogan. În vârstă de 74 de ani, Kemal Kilicdaroglu reprezintă partidul CHP înființat de fondatorul Turciei moderne Kemal Ataturk. 

Kilicdaroglu propune relații mai bune cu Occidentul, reducerea inflației și revenirea la sistemul parlamentar de guvernare. Una din temele de campanie a fost reprezentată de redarea independenței sistemului de justiție.

Totodată, opoziția a folosit tema sensibilă a migrației promițând să rezolve problema celor 2-3 milioane de refugiați.

Mai multe detalii aici - https://www.defenseromania.ro/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-alegerile-din-turcia-emotii-pentru-erdogan-cine-e-kemal-kilicdaroglu-si-de-ce-rezultatul-e-decisiv-pentru-intreaga-lume_622680.html

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel