„Rezolvarea impasului”: Japonia și China discută stabilizarea relațiilor

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta China / pexels, Lucas George Wendt
Harta China / pexels, Lucas George Wendt

Înalți oficiali chinezi și japonezi au continuat joi discuțiile bilaterale într-un efort de a pune capăt „impassului” din relațiile diplomatice, relatează Anadolu.

Discuțiile dintre Beijing și Tokyo vin după ce președintele chinez Xi Jinping și premierul japonez Fumio Kishida s-au întâlnit săptămâna trecută la summitul APEC din SUA.

În ultimele zile, Beijingul a reiterat cererea de monitorizare independentă a eliberării deșeurilor nucleare de la centrala electrică Fukushima avariată din Japonia.

Cererea a fost făcută în timpul unei întâlniri la Beijing între ministrul chinez de externe Wang Yi și liderul japonez al Partidului Komeito, Natsu Yamaguchi, potrivit Kyodo News.

Decizia Japoniei de a elibera apa contaminată de la centrala nucleară Fukushima - care a fost în prealabil tratată  - a declanșat interdicția generală a Chinei asupra importurilor de fructe de mare din Japonia. În ultimele două zile, Yamaguchi a încercat să convingă oficialii chinezi să ridice interdicția asupra importurilor de fructe de mare. 

Oficialii chinezi au reamintit de întâlnirea dintre Xi și Kishida, care a avut loc săptămâna trecută, în SUA, spunând că partidele de guvernământ din ambele țări „ar trebui să pună în aplicare consensul la care au ajuns liderii celor două țări, să înțeleagă cu acuratețe dezvoltarea și intențiile strategice ale celuilalt”.

Beijingul a mai spus că cele două părți ar trebui „să promoveze formarea unor percepții reciproce pozitive și prietenoase și să lucreze împreună pentru a construi relații sino-japoneze care să îndeplinească cerințele noii ere”.

Yamaguchi „a făcut apel la înțelegerea Beijingului” și a vorbit cu oficialii chinezi despre apa uzată a centralei nucleare de la Fukushima, subliniind că „sunt în curs de monitorizare bazată științific și transparent”.

„Am transmis (părții chineze) îngrijorarea publicului japonez cu privire la interdicția de import și am cerut un schimb de opinii pentru a rezolva problema”, a spus Yamaguchi după întâlnirea cu Cai Qi, un oficial al Partidului Comunist Chinez (PCC).

Cu China la conducerea Consiliului de Securitate al ONU în această lună, Yamaguchi a cerut Beijingului să abordeze dezvoltarea rachetelor din Coreea de Nord. În ceea ce privește detenția cetățenilor japonezi în China pentru presupusă spionaj, șeful partidului Komeito a spus: „Lipsa de transparență în ceea ce privește detențiile lor a împiedicat schimburile bilaterale”.

La întâlnirea sa cu Yamaguchi, Liu Jianchao, ministrul departamentului internațional al Comitetului Central PCC, a declarat că întâlnirea Xi-Kishida a marcat reluarea schimburilor la nivel înalt între partidele de guvernământ din ambele țări după o pauză de patru ani. „Acest lucru are o semnificație specială. În prezent, relațiile chino-japoneze sunt favorabile îmbunătățirii, iar ambele părți trebuie să profite de această oportunitate”, a spus Liu.

Wang a salutat întâlnirea Xi-Kishida de la San Francisco, spunând că este o mișcare către „rezolvarea impasului” și „realizarea unei dezvoltări sănătoase și stabile” în relațiile bilaterale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel