Rezoluțiile Ucrainei pentru 2023: Câștigarea războiului și scoaterea Rusiei din CS ONU

Costea Cătălin |
Data publicării:

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat pentru Associated Press că guvernul său dorește un summit „de pace” în termen de două luni, la Națiunile Unite, cu secretarul general António Guterres ca mediator.

ONU a dat un răspuns foarte prudent. „Așa cum secretarul general a spus-o de mai multe ori, el poate media doar dacă toate părțile doresc ca el să fie mediator”, a precizat Florencia Soto Nino-Martinez, purtător de cuvânt al ONU.

Potrivit lui Kuleba, Rusia trebuie să se confrunte cu un tribunal pentru crime de război, înainte ca să aibă loc discuții directe între Kiev și Moscova. El a spus, totuși, că alte națiuni ar trebui să se simtă libere să aibă angajamente cu rușii, așa cum sa întâmplat cu acordul de cereale între Turcia și Rusia.

Kuleba s-a arătat „absolut mulțumit” de rezultatele vizitei președintelui Volodimir Zelenski în SUA, de săptămâna trecută, confirmând existența unui plan special de pregătire a echipajelor care deservesc bateria de rachete Patriot pentru ca aceasta să fie operațională în Ucraina în mai puțin de șase luni. Deși nu a menționat un anumit interval de timp, oficialul ucrainean a declarat că va fi „foarte mult mai puțin de șase luni”, deși de obicei pregătirea durează până la un an, și a adăugat că antrenamentul se va face „în afara” Ucrainei.

Kuleba a mai declarat că Ucraina va face tot posibilul pentru a câștiga războiul din 2023. „Orice război se termină într-un mod diplomatic. Fiecare război se încheie ca urmare a acțiunilor întreprinse pe câmpul de luptă și la masa negocierilor.”

Comentând propunerea lui Kuleba, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat agenției de presă de stat RIA Novosti că Rusia „nu a respectat niciodată condițiile impuse de alții. Doar voința noastră și bunul simț.”

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat săptămâna trecută că niciun plan de pace ucrainean nu poate reuși fără a lua în considerare „realitățile de astăzi care nu pot fi ignorate” – o referire la cererea Moscovei ca Ucraina să recunoască suveranitatea Rusiei asupra Peninsulei Crimeea, care a fost anexată în 2014, precum și asupra altor teritorii.

Pe de altă parte, Ucraina a solicitat statelor membre ale ONU să anuleze Rusiei de statutul de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU și să fie exclusă din acest organism mondial. Kuleba a declarat că partea ucraineană „s-a pregătit multă vreme pentru a demonstra frauda și a priva Rusia de statutul său”.

Ministerul ucrainean de Externe susține că Rusia nu a trecut niciodată prin procedura legală pentru a dobândi calitatea de membru în CS al ONU și și-a însușit automat locul URSS după prăbușirea acesteia.

„Acesta este începutul unei bătălii dificile, dar vom lupta, pentru că nimic nu este imposibil”, a mai declarat ministrul ucrainean, oficialul care reprezintă a doua voce neobosită în promovarea intereselor ucrainene la nivel internațional, după președintele Zelenski.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel