Reușită a industriei de apărare din micuța Slovacie: Primele 2 obuziere autopropulsate Zuzana 2 dintr-un lot de 16 - predate Ucrainei

Ionel Copcea |
Data publicării:
Obuzier autopropulsat Zuzana 2. Sursa foto: Compania KONŠTRUKTA - Defence.
Obuzier autopropulsat Zuzana 2. Sursa foto: Compania KONŠTRUKTA - Defence.

Ambasadorul Ucrainei în Slovacia, Myroslav Kastran, a preluat, marți, 01.08.2023, la Dubnica nad Váhom, două tunuri autopropulsate de tip Zuzana 2, produse de compania Konštrukta-Defence. Este vorba despre primele două unități dintr-un lot de 16 piese destinate Ucrainei. Proiectul este finanțat de Norvegia, Danemarca și Germania, cu peste 90 de milioane de euro.

Prezent la festivitatea de predare a tunurilor autopropulsate, premierul slovac, Ľudovít Ódor, a declarat că implementarea acestui proiect arată cum funcționează cooperarea internațională și demonstrează solidaritatea cu Ucraina.

“Apărarea Ucrainei și întărirea capacității de contracarare a agresiunii rusești sunt în interesul nostru, al tuturor. O lume în care regulile nu se aplică și normele internaționale nu sunt respectate este inacceptabilă pentru noi. Este de datoria noastră să ajutăm acolo unde putem și unde știm cum să o facem”, a precizat Ódor. 

 

Zuzana 2 reprezintă o dovadă că industria de apărare din Slovacia poate produce tehnologie modernă

 

După cum a adăugat acesta, calitatea tunurilor Zuzana 2 reprezintă o dovadă că Slovacia poate produce tehnologie modernă, care îndeplinește cele mai stricte cerințe internaționale. Potrivit lui Ódor, Konštrukta-Defence negociază deja cu o companie ucraineană de arme pentru continuarea cooperării. Rezultatul ar trebui să fie dezvoltarea unui prototip pentru un nou tun autopropulsat.

Potrivit ministrului slovac al apărării, Martin Sklenár, proiectul internațional privind producerea de tunuri autopropulsate Zuzana 2 pentru Ucraina a luat naștere în luna octombrie a anului trecut. În lunile următoare, Konštrukta-Defence va preda părții ucrainene încă 14 tunuri de acest tip. Ultimele unități vor ajunge în Ucraina în cursul anului viitor.

Ambasadorul Myroslav Kastran a apreciat sprijinul comunității internaționale, din care face parte și livrarea tunurilor autopropulsate Zuzana 2.

“Aceasta este dovada că lucrurile se schimbă și Rusia nu reușește în ambiția ei de a ne obosi, de a ne intimida și de a ne șantaja, de exemplu, cu amenințările nucleare. Mulțumiri guvernelor Slovaciei, Norvegiei, Danemarcei și Germaniei pentru derularea acestui proiect, care este și un exemplu de cooperare cu succes și reprezintă baza unei noi cooperări în domeniul militar și tehnic între Slovacia și Ucraina”, a concluzionat ambasadorul.

 

Despre obuzierele autopropulsate  Zuzana 2

 

Comentariul autorului: În baza unui contract comercial încheiat între Slovacia și Ucraina în luna iunie 2022, partea slovacă a livrat deja armatei ucrainene o baterie formată din opt tunuri autopropulsate Zuzana 2. Acestea au calibrul de 155 de milimetri, folosit de artileria din statele membre NATO.

Primele patru tunuri au fost furnizate Ucrainei în luna august 2022, iar ultima dintre cele opt piese de artilerie a fost deplasată pe teritoriul ucrainean la începutul acestui an, în luna ianuarie.

Tunurile autopropulsate Zuzana 2  reprezintă o versiune îmbunătățită a celor de tip Zuzana. Acestea sunt amplasate pe un șasiu pe roți 8×8 și sunt dotate cu un sistem automatizat de încărcare și de conducere a focului. Zuzana 2 poate lansa șase proiectile pe minut asupra unor ținte aflate la distanțe de până la 40 de kilometri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel