Reuniune extraordinară - Consiliul European. Zelenski: "Ne apărăm, vă apărăm"

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Mesajul lui Charles Michel, la sosirea lui Volodimir Zelenski: Welcome home, welcome to the EU / twitter
Mesajul lui Charles Michel, la sosirea lui Volodimir Zelenski: Welcome home, welcome to the EU / twitter

Liderii Uniunii Europene se reunesc joi şi vineri la Bruxelles unde se aşteaptă să li se alăture şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite dpa.

Zelenski şi-a mai exprimat convingerea că ţara sa se va alătura Uniunii Europene după ce va ieşi victorioasă din războiul cu Rusia, potrivit Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi la Bruxelles, în plenul Parlamentului European, că apărarea teritoriului ucrainean împotriva invaziei ruse reprezintă de asemenea şi apărarea Europei, relatează AFP.

"Ne apărăm împotriva celei mai antieuropene forţe din lumea modernă", a declarat el.

În acelaşi timp, el a mulţumit Parlamentului European pentru ajutorul pe care Ucraina îl primeşte din partea UE pentru a se apăra împotriva invaziei ruse.

***

Consiliul European se reuneşte în şedinţă extraordinară în zilele de 9-10 februarie 2023, la Bruxelles, pe agenda discuţiilor aflându-se teme precum migraţia, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia economică din UE.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că la reuniunea extraordinară a Consiliului European va reitera sprijinul României pentru Ucraina, arătând că după plenul reuniunii vor exista întâlniri şi în format restrâns cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

"Eu voi reitera sprijinul României pentru Ucraina. Voi menţiona şi sprijinul pe care l-am dat până acum, începând din prima zi de război, şi faptul că vom continua să sprijinim Ucraina", a spus şeful statului înainte de reuniune, la care va fi prezent şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Şeful statului a menţionat că el va participa în primul grup care se va întâlni cu preşedintele Zelenski, împreună cu alţi şefi de stat şi de guvern. 

 

Zelenski, vizită la Bruxelles

 

Vizita lui Zelenski, care s-a adresat în repetate rânduri summiturilor UE prin videoconferinţă în ultimele luni, reprezintă prima sa deplasare în capitala Belgiei de la declanşarea invaziei ruse asupra ţării sale.

Este de aşteptat ca Zelenski să abordeze din nou chestiuni precum livrările de arme pentru ţara sa, în cantităţi mai mari şi într-un ritm mai rapid, sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE şi planul său de pace.

Totodată, se aşteaptă ca Zelenski să viziteze joi Parlamentul European.

Această reuniune a Consiliului European are loc după cel de al 24-lea summit UE-Ucraina din 3 februarie, primul de acest gen care a avut loc după izbucnirea războiului din Rusia şi de când UE a acordat Ucrainei statutul de ţară candidată, în iunie 2022.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel