Retragerea SUA din Tratatul „Cer Deschis” | Senatori democraţi: Retragerea este ilegală

S.I. Catalin |
Data publicării:

Mai mulţi senatori democraţi au acuzat luni administraţia preşedintelui Donald Trump de încălcarea legii în luna mai, când a declarat intenţia de a retrage Statele Unite din tratatul "Cer deschis", transmite Reuters.

Într-o scrisoare adresată secretarului de stat Mike Pompeo şi secretarului apărării Mike Esper, aceştia au afirmă că administraţia nu a notificat Congresul, conform legii, cu 120 de zile înaintea începerii procesului de retragere.

Administraţia americană a anunţat pe 22 mai că SUA se vor retrage din tratatul "Cer deschis" din care fac parte 35 de state, tratat ce permite efectuarea de zboruri de supraveghere fără arme deasupra teritoriului ţărilor membre. Aceasta a fost cea mai recentă decizie prin care administraţia Trump a ales să retragă SUA dintr-un tratat global important.



Conform administraţiei de la Washington, Rusia a încălcat în mod repetat prevederile acestui pact



Scrisoarea liderului democrat din Senatul american Chuck Schumer şi a senatorilor democraţi Mark Warner şi Jack Reed din comisiile de informaţii şi servicii armate solicită administraţiei să întrerupă imediat demersurile de retragere, potrivit Agerpres.

Documentul sugerează, de asemenea, că decizia preşedintelui Trump este posibil să fi fost motivată din punct de vedere politic, deoarece a fost adoptată cu mai puţin de cinci luni înaintea scrutinului prezidenţial din noiembrie.

,,Începerea retragerii din Tratatul "Cer deschis" fără respectarea legislaţiei SUA sau a practicii constituţionale este o manevră politică evidentă, în încercarea de a obţine o viitoare administraţie", se arată în scrisoare.

Casa Albă, Departamentul Apărării şi Departamentul de Stat nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea Reuters. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel