Republicile din Donbas vor merge pe scenariul Crimeei. Vor fi organizate referendumuri pentru integrarea în Rusia

Ionel Copcea |
Data publicării:

Pe 27.03.2022, șeful Republicii Populare Lugansk, Leonid Pasechnik, și-a anunțat intenția de a organiza un referendum pe teritoriul republicii, în scopul integrării în Rusia.

“Cred că, în viitorul apropiat, pe teritoriul republicii va fi organizat un referendum, în care poporul își va exercita dreptul constituțional absolut și își va exprima opinia cu privire la aderarea la Federația Rusă. Din anumite motive, sunt sigur că acest lucru se va și întâmpla”, a declarat Pasechnik la o conferință de presă, fiind citat de agenția rusă de știri Interfax.

Pasechnik a subliniat faptul că, în prezent, cea mai mare parte a teritoriului Republicii Populare Lugansk se află sub controlul Miliției Populare a Republicii. Acest lucru face posibilă organizarea referendumului menționat. Cu toate acestea, șeful republicii nu a anunțat date precise referitoare la plebiscit.

Potrivit sondajelor de opinie, majoritatea locuitorilor Republicii Populare Lugansk își doresc integrarea în Federația Rusă, ca subiect (regiune) al acesteia. În același timp, rușii percep în mod pozitiv un astfel de demers. Experții ruși consideră că acest lucru ar oferi oportunitatea dezvoltării Republicii Populare Lugansk și protejării locuitorilor săi în fața unor posibile acțiuni ilegale ale Kievului.

Cu toate că, deocamdată, un punct de vedere oficial al autorităților ruse asupra acestei inițiative este necunoscut, este puțin probabil ca Rusia să refuze Republica Populară Lugansk.

Mai mult, un referendum similar ar putea avea loc și în Republica Populară Donețk. Deși autoritățile din republică nu au exprimat încă nicio inițiativă în această problemă, acest lucru este de înțeles, deoarece o parte semnificativă a teritoriului se află sub controlul autorităților ucrainene.

Comentariul autorului: Ultimele date prezentate de reprezentanții ruși, la o lună de la declanșarea invaziei militare în Ucraina, arată că teritoriul Republicii Populare Lugansk a fost eliberat în proporție de 93%, în timp ce autoritățile Republicii Populare Donețk controlează doar 54% din teritoriu.

Probabil că, eventuale referendumuri pentru integrarea în Rusia, după modelul celui din Peninsula Crimeea, vor putea fi organizate în cele două republici numai după preluarea controlului integral asupra teritoriilor acestuia.

Trebuie precizat faptul că, în anul 2014, în cele două republici din estul Ucrainei au fost organizate referendumuri pentru declararea independenței față de Kiev.

Este posibil ca, după aderarea Republicilor Populare Donețk și Lugansk la Federația Rusă să se creeze un efect de domino, care să antreneze și alte regiuni din sudul Ucrainei, unde se află un număr mare de cetățeni ruși. Este vorba, în primul rând de Regiunile Herson și Zaporozhye, dar și de Nikolaev și Odesa. În acestea ar trebui organizate referendumuri pentru declararea independenței și pentru aderarea ulterioară la Federația Rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel