Susținere covârșitoare pentru Trump (51%) la alegerile primare din Iowa. Următorul test: New Hampshire, stat cu o demografie substanțial diferită de Iowa

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour

Rezultatele parțiale ale primarelor republicane din statul Iowa arată victoria copleșitoare a fostului președinte Donald Trump în votul, la care a participat baza partidului republican, pentru nominalizarea următorului președinte al SUA. Fostul președinte american a câștigat 51% din voturi, sunt de acord CNN, Fox News și CBS.

Luni seară, ora locală, au început primarele Partidului Republican și odată cu acestea o serie de voturi în statele americane asupra cărui candidat Partidul Republican îl va trimite la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Dimineață, Donald Trump avea 51% din voturi, Ron DeSantis 21,2%, iar Nikki Haley 19,1%, în timp ce Vivek Ramaswamy avea 7,7% potrivit CBS.

Este cea mai mare marjă de victorie din istoria primarelor republicane ale statului Iowa.

Donald Trump a dovedit încă o dată că este principalul candidat republican la prezidențiale și și-a asigurat o victorie destul de convingătoare în primele primare ale Partidului Republican, care au avut loc luni într-un Iowa înghețat.

După ce au fost procesate 99 la sută din voturi, fostul președinte (inculpat de patru ori) a câștigat 51% din voturi, practic puțin peste 56.200 de voturi, care vor fi „traduse” în 20 de delegați.

Magnatul de 77 de ani, îi devansează pe rivalii săi Nikki Haley şi Ron DeSantis în acest stat din Midwest, chiar dacă rezultatele sunt încă provizorii şi continuă să evolueze.

 

Trump va trebui să-și confirme supremația în New Hampshire, stat a cărui configurație demografică este semnificativ mai diversă decât cea din Iowa

 

Primele alegeri primare din țară atrag întotdeauna o frenezie mediatică, arată NYT.

Victoria lui Trump e cu atât mai importantă cu cât acum 8 ani alegătorii din Iowa l-au respins pe Trump în favoarea lui Ted Cruz.

Chiar dacă nu a reușit să ocupe locul al doilea, Nikki Haley a declarat că primarele sunt „o cursă între două persoane” între ea și Trump, având în vedere poziția mai avantajoasă pe care o are Haley în următorul stat electoral New Hampshire.

Potrivit FiveThirtyEight a sondajelor din New Hampshire, citată de TheGuardian, Haley este acum cu doar aproximativ 11 puncte în spatele lui Trump, după ce și-a redus avantajul la jumătate în ultima lună.

Paradoxal, victoria lui Trump din Iowa i-ar putea mobiliza pe alegătorii lui Halley din statul New Hampshire, a cărui configurație demografică este semnificativ mai diversă decât cea din conservatorul stat Iowa.

Pe de altă parte, pentru DeSantis, miza ocupării unui loc doi în Iowa era clară. ”Dacă nici măcar nu o poate depăși pe doamna Haley în statul Iowa, atunci unde va putea?”, se întreabă retoric publicația americană NYT.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel