Republica Moldova şi Canada vor negocia un acord în domeniul apărării

Gheorghe Orjanu |
Data publicării:

Agenția de presă Moldpres a informat că, în cursul zilei de ieri, 19 august, membrii Cabinetului de miniştri de la Chișinău au votat pentru inițierea negocierilor asupra proiectului de Acord dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Canadei cu privire la cooperarea în domeniul apărării.

Această inițiativă de colaborare reprezintă o recomandare a Comisiei Parlamentare pentru Apărare Naţională a Canadei, menționată în Raportul intitulat „Răspuns la agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Moldovei şi Georgiei în regiunea Mării Negre” din decembrie 2018. Proiectul de Acord are ca scop stabilirea principiilor şi procedurilor generale pentru cooperare între părţi în domeniul apărării şi nu contravine drepturilor şi angajamentelor asumate, care decurg din alte tratate internaţionale.

Colaborarea în domeniul apărării dintre Republica Moldova şi Canada a început în 1996.

Comentariul autorului: Ca urmare a pierderii încrederii populației, guvernul de la Chișinău și-a reorientat ușor politica externă spre Occident, după ce anterior inițiase reluarea cooperării militare cu Rusia. Contextul schimbării de atitudine îl constituie alegerile prezidențiale care sunt planificate să se desfășoare pe 1 noiembrie 2020. Conform unui sondaj de opinie din iunie, fostul premier reformator, Maia Sandu, îl depășise ca nivel de încredere pe președintele prorus Igor Dodon, iar 75% din respondenți considerau că țara merge într-o direcție greșită.

Cu toate acestea, reorientarea de politică externă a executivului de la Chișinău este doar temporară, deoarece actualul premier Ion Chicu, deși se consideră un specialist în finanțe, a deținut în trecut funcții de consilier al președintelui Igor Dodon (iulie – noiembrie 2019) și al Zinaidei Greceanîi (noiembrie 2005 - martie 2006), când aceasta ocupa postul de viceprim-ministru.

În eventualitatea câștigării alegerilor de către un candidat cu orientare spre Moscova, cel mai probabil negocierile cu Canada pe tema respectivului acord în domeniul apărării, vor fi trecute pe linie moartă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel