Republica Moldova semnează un acord de apărare cu Franța, Macron promite "sprijin de nezdruncinat" împotriva amenințării rusești

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit cu omologul său francez Emmanuel Macron la Paris, la 7 martie, unde cei doi lideri au semnat un acord bilateral în domeniul apărării. Pactul pune bazele pentru viitoarele antrenamente militare, schimbul de informații și o consultare sporită în domeniul apărării între cele două țări.

Tensiunile dintre Moscova și Chișinău au crescut de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, pe fondul temerilor că războiul s-ar putea extinde în Moldova. Oficialii moldoveni au acuzat în repetate rânduri Rusia de interferențe electorale și de încercări de destabilizare.

Vadim Krasnoselski, liderul proxy al Rusiei în Transnistria, regiunea separatistă condusă de Rusia, a cerut, la 22 ianuarie, intensificarea exercițiilor militare și creșterea nivelului de pregătire, în ceea ce el a susținut că este un răspuns la presupusele provocări din partea Chișinăului.

Întâlnirea lui Sandu cu Macron a avut loc pe fundalul acestor evoluții recente, iar Macron a promis "sprijinul de neclintit" al Franței pentru Republica Moldova în fața amenințării rusești.

Maia Sandu a avertizat din nou că Rusia nu se va opri la Ucraina și a declarat că "Europa trebuie, prin urmare, să prezinte un front unit. Agresiunea trebuie respinsă printr-o forță puternică".

În prezent, armata Ucrainei acționează ca un "scut" pentru Moldova, a spus Sandu. Rusia deține încă alte instrumente non-militare pentru a destabiliza Moldova.

Alexandru Musteață, șeful Agenției de Informații a Republicii Moldova (SIS), a declarat că SIS deține "anumite informații" despre campania de destabilizare a Rusiei în următorii doi ani, menită să compromită integrarea europeană a Chișinăului și să atragă țara înapoi în orbita Kremlinului.

,,Detaliile indică strategii pentru 2024 și 2025 care implică sprijinirea actorilor politici pro-ruși care au legături cu serviciile de informații, grupurile de crimă organizată și conducerea Kremlinului", a declarat Musteață într-o conferință de presă la 5 martie.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel