Republica Moldova: Principalul propagandist al Moscovei vrea să influenţeze formarea coaliţie de guvernare

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Sursa Foto: Deschide.md
Sursa Foto: Deschide.md

Principalul propagandist al Kremlinului, Dmitri Kiseliov, a opinat la postul public al televiziunii ruse 'Rossia 1' că liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, este 'mărul otrăvit' care s-a rostogolit spre preşedintele Igor Dodon, recomandându-i acestuia din urmă să favorizeze o coaliţie cu forţele anti-oligarhice, adică Blocul ACUM (Partidul Acţiune şi Solidaritate /PAS/ plus Partidul 'Platforma Demnitate şi Adevăr' /PPDA/), relatează luni portalul Deschide.md şi publicaţia Jurnal.md.

Oligarhul Vladimir Plahotniuc este toxic pentru toate partidele care au intrat în parlament în urma alegerilor din 24 februarie. 'Mărul otrăvit' s-a rostogolit la Igor Dodon, pentru care o alianţă cu PD va însemna moartea politică, a apreciat Kiseliov, un personaj apropiat Kremlinului.

,,Plahotniuc este oligarhul nr. 1 în (Republica) Moldova. Acesta se consideră stăpânul ţării. Al întregii ţări, inclusiv al întregului business din republică, al tuturor ramurilor puterii. În Europa nimeni nu dă mâna cu el, iar partidul său, aşa-zis ''democrat'' flutură steaguri albastre (europene) cu steluţe galbene, folosindu-le drept paravan'', comentează Dmitri Kiseliov în cadrul emisiunii sale de duminică, potrivit Jurnal.md.

,,Personal pentru Dodon, acesta este ca o cupă cu otravă, înseamnă moarte politică. Reputaţia se pierde o singură dată. În schimb, în coaliţie cu dreapta, socialiştii lui (Igor) Dodon au şansa de a forma cel puţin o alianţă anti-oligarhică'', a mai spus el.

Nicolae Negru, editorialistul Ziarului Naţional din Chişinău, consideră că mesajul lui Kiseliov este de fapt al Kremlinului, fiindu-i adresat preşedintelui moldovean.

,,Mesajul lui Kiseliov îi este adresat lui Dodon. De altfel, Kiseliov nu vorbeşte de capul lui. Spusele sale confirmă informaţia publicaţiei Kommersant care scria recent că autorităţile de la Kremlin ar prefera o alianţă între Partidul Socialist şi Blocul ACUM'', a apreciat Nicolae Negru, potrivit căruia dosarul penal deschis împotriva lui Plahotniuc la Moscova, cu doar două zile înainte de alegerile legislative, se înscrie, de asemenea, în eforturile Moscovei de a influenţa formarea unei guvernări proruse la Chişinău.

Preşedintele Igor Dodon a anunţat anterior că va organiza marţi o nouă rundă de consultări privind formarea unei majorităţi parlamentare, invitându-i la o reuniune comună pe liderii formaţiunilor care au intrat în parlament - Zinaida Grecianîi (socialiştii), Vlad Plahotniuc (PD), Maia Sandu şi Andrei Năstase (Blocul ACUM).

Liderii formaţiunilor care au câştigat alegerile parlamentare nu au covenit deocamdată asupra viitoarei coaliţii de guvernare. Deşi Partidul Democrat şi socialiştii au lansat invitaţii Blocului ACUM, acesta din urmă a refuzat să se aşeze la masa negocierilor cu ambele formaţiuni.

'După întrunirea de pe 2 aprilie voi anunţa următoarele mele acţiuni ca preşedinte al Republicii Moldova pentru deblocarea definitivă a situaţiei politice din ţară', a declarat săptămâna trecută Igor Dodon. Potrivit acestuia, 'prima lună după alegerile din 24 februarie a fost marcată de un blocaj politic sever, de lipsă de negocieri şi chiar de lipsă de dialog între partide, iar acest blocaj se datorează în mare măsură neîncrederii reciproce care s-a înrădăcinat între formaţiunile politice, în special, între fostele partide de opoziţie şi fosta guvernare'. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel